Hiljade na Paradi ponosa u Jerusalimu, na čelu porodice talaca zatočenih u Gazi


Hiljade ljudi su se danas okupile na Paradi ponosa u Jerusalimu, koju su predvodili rođaci talaca zatočenih u Pojasu Gaze.

Učesnici Parade ponosa skandirali su „Svi oni, sada!“ – pozivajući na postizanje sporazuma o taocima na osnovu kojeg bi bili oslobođeni svi koje su palestinski ekstremisti iz Gaze oteli tokom napada na jug Izraela 7. oktobra.

Na čelo kolone postavljen je transparent sa natpisom na engleskom jeziku „Rođen da bude slobodan“ – prenose izraelski mediji.

Lider izraelske opozicije Jair Lapid obratio se okupljenima pre početka parade, rekavši da je došao da ih podseti da će „pobediti ljubav, nada i ponos“.

„Nijedna grupa nikada nije osvojila svoja prava bez borbe, ni žene, ni crni, ni Jevreji, ni LGBT ljudi“, dodao je Lapid.

ČITAJTE:  Žrtva policijske brutalnosti započela štrajk glađu

Pre nego što je kolona krenula ka Parku nezavisnosti, došao je ministar nacionalne bezbednosti, ultradesničar Itamar Ben Gvir, koji je dočekan uzvicima negodovanja. Ben Gvir je rekao novinarima da je došao da vidi „da li se čuva javni red“.

Parada ponosa u Tel Avivu, koja privlači mnogo više učesnika iz inostranstva, ove godine neće biti održana zbog rata u Pojasu Gaze.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.