Gran pri srpskom filmu „Kristina“ na festivalu u Marseju


Srpski dugometražni film „Kristina“ reditelja Nikole Spasića i scenaristkinje Milanke Gvoić osvojio je Gran pri na 33. Međunarodnom filmskom festivalu u Marselju – FIDMarseille u kategoriji Prvi film (First Film Award). Za nagradu se ostvarenje iz Srbije borilo s drugih sedam iz celog sveta u kategoriji First film.

„Kristina“ je nastala u produkciji „Rezona“, režiju potpisuje Nikola Spasić, scenario Milanka Gvoić, direktor fotografije je Igor Lazić, a glavna uloga je poverena Kristini Milosavljević, umetnici koja je poznata i kao Kristina Ferari, koja u filmu igra samu sebe.

Sinopsis nam otkriva da je u pitanju film o transrodnoj seks radnici Kristini koja živi sa mačkama i skuplja antikvitete.

Kristina je posvećena duhovnosti, a njen život je dobro isplaniran i predvidiv, sve do slučajnog susreta sa Markom, bivšim studentom teologije. U tom trenutku se rađa platonska ljubav između ovo dvoje ljudi čiji slučajni susreti tek predstoje.

ČITAJTE:  Konzorcijum oko firme Srđana Šapera dobio 2 miliona dolara za promociju LGBT prava

Premijera u Srbiji se očekuje krajem ove godine.

Cenjeni evropski festival autorskog filma FID u Marselju posvećen je promociji novih filmskih izraza, pa su u selekcije uvršćeni i igrani i dokumentarni filmovi. Festival je održan od 5. do 11. jula, a u pet takmičarskih selekcija prikazani su filmovi koji su tom prilikom imalii svoje svetske premijere.

Svake godine festival poseti oko 25.000 gledalaca koji imaju priliku da pogledaju program festivala u bioskopima, pozorištima, bibliotekama, umetničkim galerijama i amfiteatrima na otvorenom širom grada.

Podsećamo da je aprila meseca ove godine, tada još uvek u nastajanju film „Kristina“ osvojio i nagradu Litvanskog Filmskog centra na međunarodnom događaju „Meeting Point – Viljnus“. Žiri je glavnu nagradu dodelio projektima „Kristina“ Nikole Spasića i „Kada smo imali 15 godina“ Ane Burjačkove. U obrazloženju žirija stoji da je film u nastajanu „Kristina“ delo koji nas istovremeno stavlja u ulogu objektivnih posmatrača i pruža duboko i višeslojno filmsko iskustvo.

ČITAJTE:  Psihološkinja Jelena Zulević o nebinarnim osobama

„Meeting Point – Viljnus“ je međunarodni događaj čiji je cilj da otkrije i podrži debitantske filmove u nastajanju, istovremeno gradeći mrežu između različitih evropskih regiona: od Baltika do Jugoistoka, od Kavkaza do Zapadne Evrope.

Film „Kristina“ je ranije već bio podržan od strane Filmskog centra Srbije.

Izvor: TransSerbia


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.