Gej par vratio poljskom Narodnom muzeju sliku koju su oteli nacisti


Kada je 2016. jedan gej par otkrio da je njihova slika iz 17. veka u stvari deo kolekcije koju su nacisti odneli iz poljskog Narodnog muzeja tokom Drugog svetskog rata, odlučili su da je vrate, ali i da, nekoliko meseci kasnije, daju podršku lokalnoj LGBT zajednici tako što će se veriti upravo u Varšavi.

AP navodi da su se Kreg Gilmor i Dejvid Kroker teška srca oprostili sa slikom “Portret dame” iz 1628. godine, delo flamanskog umetnika Melhiora Geldorpa, koji su pre 10 godina, nesvesni njenog porekla, kupili za 5.000 dolara, prenosi AP.

Portret, zajedno sa ramom iz 19. veka koji su bili naknadno kupili za sliku, sada se ponovo nalazi u Narodnom muzeju u Varšavi, skoro osam decenija nakon krađe.

ČITAJTE:  Ugovarali sastanke preko Grajndera i pljačkali žrtve

U čast njenog povratka, priređena je ceremonija u septembru prošle godine uz prisustvo poljskog ministra kulture, američkog ambasadora i para.

Dvojica muškaraca nedavno su se vratila u Poljsku, koristeći veze koje su stekli svojim gestom dobre volje, kako bi se obratili lokalnoj LGBT zajednici, nudeći finansijske donacije i poruke solidarnosti pripadnicima LGBT populacije, koja se u toj zemljie suočava sa nesporazumima i diskriminacijom.

Početkom aprila, pred kamerama, Gilmor, operski pevač, kleknuo je na jedno koleno u Varšavskom parku i zaprosio Krokera, umetnika, koji je rekao “da”.

Gilmor je rekao da su dvojica 55-godišnjaka razgovarali o braku tokom više od 20 godina zajedničkog života, ali su osetili da je ispravno to učiniti na mestu gde nisu dozvoljeni ni istopolni brakovi ni građanske zajednice.

ČITAJTE:  Majka ubijene trans devojke upoznala roditelje ubice

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.