Brunejski sultan odložio uvođenje smrtne kazne za homoseksualce


Brunejski sultan Hasanal Bolkiah produžio je moratorijum na smrtnu kaznu za homoseksualni odnos i preljubu, nastojeći da ublaži negativne reakcije na tu odluku, koje predvode slavne ličnosti poput Džordža Klunija i Eltona Džona.

Mala država u jugoistočnoj Aziji izazvala je globalnu osudu kad je objavila svoje tumačenje šerijatskih zakona po kojima se sodomija, preljuba i silovanje kažnjavaju smrtnom kaznom, i to kamenovanjem, a krađa amputacijom.

Država Brunej dosledno brani svoje pravo na sprovođenje zakona, čiji su elementi prvi put usvojeni 2014, a od tada su se primenjivali u fazama.

U retkom odgovoru na kritike iz sveta izgovorene protiv te naftom bogate države, sultan je kazao da se smrtna kazna neće primenjivati pri sprovedbi šerijatskog kaznenog zakona (SPCO).

ČITAJTE:  Irak uveo 15 godina zatvora za istopolne brakove

Na Bruneju su neka kaznena dela već podložna smrtnoj kazni. Reč je o ubistvu s predumišljajem i krijumčarenju narkotika, ali od 1990. godine nisu realizovabna nikakva pogubljenja.

“Svestan sam toga da postoje brojna pitanja i pogrešna shvatanja kada je posredi sprovođenje SPCO-a. Ali verujemo da će, pošto ih razjasnimo, težina i vrednost tih zakona biti opravdane”, rekao je sultan u govoru održanom pre početka svetog meseca ramazana.

“Vidite da već više od dve decenije, sprovodimo de facto moratorijum na izvršenje smrtne kazne za slučajeve prema običajnom pravu. Isto će se primenjivati ​​i u slučajevima koji podliežu šerijatskom kaznenom zakonu, a omogućuju širi prostor za potencijalno oslobađanje”, rekao je.

ČITAJTE:  Policajci vršili torturu i seksualno zlostavljanje dve LGBT osobe u Beogradu

Bogati sultan, koji je svojevremeno pilotirao sopstvenim avionom 747 kako bi se sastao s bivšim američkim predsednikom Barakom Obamom, često se suočava s kritikama aktivista koji njegovu apsolutnu monarhiju smatraju despotskom. Ali analitičari ocjenjuju da je neobično da reaguje na kritike.

Sultanova kancelarija objavila je zvanični engleski prevod njegovog govora, što nije uobičajena praksa. “Cilj običajnog prava i šerijatskog zakona je osigurati mir i sklad u zemlji”, kazao je.

Sporovođenje tog zakona, koju su osudile i Ujedinjene nacije, podstakla je brojne slavne osobe i grupe za obranu ljudskih prava da zatraže bojkot hotela u Londonu i Los Anđelesu u sultanovom vlasništvu.

Neke turističke agencije od tada su prestale da promovišu Brunej kao turističku destinaciju.

ČITAJTE:  Homofobični jutjuber osuđen da pohađa LGBT časove

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.