Uhapšena jer je “oskrnavila” ikonu duginom zastavom

U Poljskoj je planiran protest nakon što je policija zadržala aktivistkinju pod optužbom da je oskrnavila najcenjeniju katoličku ikonu u zemlji lepeći plakate na kojima je oreol na Bogorodici iz Čestohove u duginim bojama.

Aktivistkinja, 51-godišnja Elzbieta Podlesna je prošlog meseca na zidove, kante za smeće i mobilne toalete u blizini crkve Svetog Dominika u Ploku postavljala plakate na kojima je ikona Marije i bebe Isusa Hrista, ali s oreolima u LGBT duginim bojama

Tužioci u gradu Ploku rekli su da je žena ispitana i da je saslušala optužbe za povređivanje verskih osećanja i skrnavljenje ikone Bogorodice iz Čestohove, manastira u južnoj Poljskoj iz 14. veka.

“Kako možete da napadnete bilo koga ko koristi sliku, budimo ozbiljni”, rekla je Podlesna za TVN24 i dodala da ovo nije napad na religiju.

Ako bude proglašena krivom, ona bi mogla da bude osuđena na dve godine zatvora.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Joakim Brudzinski na Tviteru zahvalio policiji na njihovoj akciji i rekao da principi slobode i tolerancije nikome ne daju pravo da vređa osećanja vernika.

Poljska je pretežno katolička zemlja, a njena konzervativna vlada podržava crkvu. Crkva je, međutim, izložena kritikama zbog stalnog mešanja u državne stvari, a nedavno i zbog otkrivanja stotina slučajeva seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika.

Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.