Uhapšena jer je “oskrnavila” ikonu duginom zastavom


U Poljskoj je planiran protest nakon što je policija zadržala aktivistkinju pod optužbom da je oskrnavila najcenjeniju katoličku ikonu u zemlji lepeći plakate na kojima je oreol na Bogorodici iz Čestohove u duginim bojama.

Aktivistkinja, 51-godišnja Elzbieta Podlesna je prošlog meseca na zidove, kante za smeće i mobilne toalete u blizini crkve Svetog Dominika u Ploku postavljala plakate na kojima je ikona Marije i bebe Isusa Hrista, ali s oreolima u LGBT duginim bojama

Tužioci u gradu Ploku rekli su da je žena ispitana i da je saslušala optužbe za povređivanje verskih osećanja i skrnavljenje ikone Bogorodice iz Čestohove, manastira u južnoj Poljskoj iz 14. veka.

“Kako možete da napadnete bilo koga ko koristi sliku, budimo ozbiljni”, rekla je Podlesna za TVN24 i dodala da ovo nije napad na religiju.

ČITAJTE:  Mađarska saopštila da neće promeniti politiku prema LGBTQ i azilantima

Ako bude proglašena krivom, ona bi mogla da bude osuđena na dve godine zatvora.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Joakim Brudzinski na Tviteru zahvalio policiji na njihovoj akciji i rekao da principi slobode i tolerancije nikome ne daju pravo da vređa osećanja vernika.

Poljska je pretežno katolička zemlja, a njena konzervativna vlada podržava crkvu. Crkva je, međutim, izložena kritikama zbog stalnog mešanja u državne stvari, a nedavno i zbog otkrivanja stotina slučajeva seksualnog zlostavljanja od strane sveštenika.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.