Evropska komisija tužiće Mađarsku zbog spornog zakona o LGBT zajednicima


Evropska komisija tužiće Mađarsku zbog njenog zakona za koji se navodi da ugrožava prava LGBT zajednice, objavio je sajt “Politiko”, pozivajući se na mađarski dnevni list “Nepsava”.

Mađarski zakon, koji je usvojen u junu prošle godine, izazvao je uznemirenost u LGBT zajednici jer zabranjuje upotrebu materijala za koje se smatra da promovišu homoseksualnost i promenu pola u školama, a on se opravdava kao potrebna mera za sprečavanje zlostavljanja dece, prenosi Rojters.

Mađarski parlament je u junu 2021. godine usvojio zakon koji zabranjuje mlađima od 18 godina “prikazivanje ili promociju” homoseksualnosti ili promene pola u televizijskim emisijama, filmovima i programima seksualnog obrazovanja deci u školama.

Mađarska vladajuća koalicija predvođena strankom Fides premijera Viktora Orbana saopštila je da su prava LGBT i slične društvene teme, pitanja o kojima treba da odlučuju nacionalne vlade, a ne Brisel.

ČITAJTE:  Optimist magazin proslavlja 13. rođendan: Budućnost pod znakom pitanja

Mađarska vlada je takođe objasnila da sporni zakon ima za cilj da zaštiti decu, kao i da nije usmeren protiv LGBT zajednice, navodi britanska agencija.

Izvor: RTS


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.