Azdejković: SPC da nas ostavi na miru; Da se zna: Niz neistina


Zakon o istopolnim zajednicama je neprihvatljiv za SPC, saopštio je Sinod. Saopštenje dolazi nakon iznenađujuće izjave patrijarha Porfirija.

Predrag Azdjeković, predsednik Gej lezbejskog info-centra, komentarišući saopštenje Sinoda, za B92.net kaže da imamo sreće što živimo u sekularnom društvu, u kome je crkva odvojena od države.

“Nemam nikakav problem da SPC svojim vernicima zabrani da koriste ovaj zakon, ali nas ostale da ostavi na miru i da ne nameće svoju veru drugima, jer je to pokrštavanje”, kaže Azdejković za naš portal.

Da je Srbija sekularna država i Ustavom je zajamčena jednakost svih građana naglašava i Stefan Šparavalo iz organizacije “Da se zna”. Prema njegovim rečima, “ovim Zakonom bismo se pomerili korak napred ka tom idealu”.

Kako dalje objašnjava Predrag Azdejković, istopolna zajednica nije izjednačena sa brakom, jer bi inače imali pravo na usvajanje dece, ali je zajednički život dve osobe istog pola prepoznat kao porodični život, jer je tako definisano međunarodnim standardima, koje Srbija mora da poštuje.

“Na kraju krajeva, imamo istopolne zajednice sa decom. Ne vidim razlog zašto bismo decu u istopolnim zajednicama diskriminisali i smatrali za decu drugog reda i da im oduzimamo pravo na porodicu, kao što to SPC nameće. Bio sam jako srećan kada je patrijarh Porfirije dao veoma tolerantnu i pomirljivu izjavu o istopolnim zajednicama, ali je Sinod morao da je anulira”, kaže on.

Stefan Šparavalo iz organizacije “Da se zna!” navodi za naš portal da je SPC u saopštenju iznela niz neistina.

“Zakonsko priznanje istopolnih zajednica ne predstavlja diskriminaciju bračnih zajednica jer se to kosi sa samom srži pojma diskriminacije kao nejednakog postupanja. Ovaj zakon ne nastoji da redefiniše crkveno poimanje braka, te je bespredmetno ukazivati da se Zakonom menja bilo šta što je utemeljeno Jevanđeljem”, objašnjava Šparavalo.

ČITAJTE:  Putin i službeno zabranio gej osobama brak i usvajanje dece

Prema rečima Azdejkovića, svedoci smo aktivne kampanje protiv ovog zakona, koji će olakšati život LGBT osobama u Srbiji.

“Sa i bez ovog zakona, istopolne osobe će živeti zajedno, rađati svoju biološku decu, jer niko ne može zabraniti lezbejkama da idu na veštačku oplodnju, niti gej muškarcima da budu donatori reproduktivnog materijala. Glavno pitanje je da li će te zajednice biti obespravljene i zakonski neprepoznate, čime ovo društvo namerno kreira građane drugog reda, ali to onda više govori o tom društvu nego o tim zajednicama”, zaključuje on na kraju.

Podsetimo, patrijarh Porfirije je rekao da razume da pripadnici LGBT zajednice imaju bezbroj administrativnih problema i izazova. U današnjem saopštenju Sinoda SPC se navodi da su oni saglasni “da postoji potreba za ostvarenjem određenih ličnih, imovinskih i drugih prava onih koje tretira navedeni nacrt zakona“, a istovremeno se ukazuje da je Sinod „argumenovano ukazao na mogućnost da se ona u pravnom poretku Srbije ostvaruju u potpunosti administrativnim putem, bez zadiranja u bračno i porodično zakonodavstvo“.

“Svi moraju imati jednaka prava”

Povodom ove teme, oglasila se i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, koja je kazala da je dobro to što je ministarka Čomić pozvala sve aktere na dijalog u vezi sa ovom temom.

“Razumem nedoumice Srpske pravoslavne crkve i potrebu za razgovorom o nekim pitanjima. Crkva ima pravo na svoj stav na ovu temu, kao i drugi društveni akteri, tako da je dobro što je ministarka Čomić pozvala na dijalog koji je lekotvoran u razjašnjavanju činjenica”, kaže poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

“Mogu da razumem ljude koji imaju tu vrstu seksualne orijentacije, da imaju bezbroj administrativnih problema, izazova, pritiske… I da imaju potrebu da regulišu svoj status. Nažalost, i po ovom pitanju se vidi da Brisel ne vrši samo političke pritiske, već i društveno-političke na zemlje za koje se pretpostavlja da treba da budu deo te zajednice. Ali i mnoge zemlje Evropske unije, uključujući i Hrvatsku, kada je reč o crkvi, imali su priliku da čuju veru crkve u to da je brak zajednica muškarca i žene i da je porodica zajednica oca, majke i dece. I u tom smislu, kada je reč o tom eventualnom zakonu, mi ne možemo biti za to da se istopolne zajednice nazovu istim imenom kao zajednica muškarca i žene”, rekao je patrijarh Porfirije.

Izvor: B92

ČITAJTE:  Viši sud u Novom Sadu potvrdio presudu Srđanu Švelji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.