Pozorište „Boško Buha“ diskriminisalo gej magazin „Optimist“

pozoriste bosko buha

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić donela je odluku da je beogradsko pozorište „Boško Buha“ diskriminisalo gej magazin „Optimist“ jer je uskratilo pres materijal za predstavu „Gospođa ministarka“.

Glavni i odgovorni urednik gej magazina „Optimist“, Predrag Azdejković, kontaktirao je u oktobru 2013. godine pozorište „Boško Buha“ i zatražio pres materijal za predstavu „Gospođa ministarka“ u kojoj ženske uloge glume muškarci, za potrebe teksta u magazinu. Molba je odbijena od strane izvršne producentkinje rečima da im „reklama u tom smislu ne bi odgovarala“.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti donela je odluka u kojoj se kaže da je utvrdila da je ovim postupkom pozorište „Boško Buha“ stavilo u nejednak položaj gej magazin „Optimist“ u odnosu na druge medije i na taj način izvršilo akt neposredne diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije.

Po preporuci poverenice pozorište „Boško Buha“ u roku od 15 dana mora da uputi pisano izvinjenje gej magazinu „Optimist“ i da ubuduće postupa u skladu sa antidiskriminacionim propisima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *