Merlinka festival u Tuzli

merlinka fest

Međunarodni festival queer filma Merlinka (http://merlinka.com/) po prvi put je organizovan u decembru 2009. godine u Beogradu sa idejom da promovira filmove koji se bave gej, lezbejskom i trans tematikom, a koji rijetko kad dođu do šire filmske publike. Festival je dobio ime po ubijenoj trans osobi, Vjeranu Miladinoviću Merlinki. Cilj festivala jeste promocija prava i kulture LGBT osoba kroz filmsku umjetnost, koja je jedna od metoda borbe na smanjenju homofobije.

Ove godine po prvi put Merlinka dolazi i u Tuzlu. Pozivamo vas u Kuću plamena mira 16. marta 2014. godine od 14 časova na projekciju selekcije kratkih filmova sa ovogodišnjeg festivala.

Svuci me (Švedska, 2012, 15 min.) Transrodna Mikaela sretne zgodnog momka u baru, koji je i više nego zainteresovan za nju. Odlaze zajedno i to veče biva interesantno jer istražuju jedno drugo. http://vimeo.com/76760820 Otisci (Španija, 2013, 3 min.) Priča mnoge djece koja pokušavaju da pronađu svoj identitet u društvu koje ih ograničava.

U paketu (Brazil, 2013, 18 min.) U novoj školi Leandro i Jeffereson se zbližavaju, i ubrzo shvataju da ih veže više od prijateljstva. Ali, mladi Jeff ima nešto za priznati, sa čime se Leandro mora nositi ukoliko žele nastaviti vezu.http://vimeo.com/72483829

Život običnog tempa (Srbija, 2013, 7 min.) Priča o tajnoj ljubavi dvije djevojke. Priča o snu u kom jedino možemo da živimo život običnog tempa.

Orgazam (Švicarska, 2013, 6 min.) Senzualni okršaji voća i povrća. Seks između vitaminskih bombi. Orgija za vegane u 7000 frejmova.

Bjekstvo od gravitacije (Njemačka, 2013, 23 min.) Kako bi konačno dobio prihvatanje svog oca, Leonid koji je transeksualan se vraća maskiran kao muškarac u svijet svog djetinjstva: na vašar. http://www.youtube.com/watch?v=LlI3j2P8fZc

S ljubavlju, vaša djeca (BiH, 2012, 15 min.) “S ljubavlju, vaša djeca” prikazuje lične priče pet LGBT osoba o građenju odnosa sa njihovim roditeljima i starateljima u BiH.

Kuća na prodaju (Kanada, 2011, 18 min.) Film razotkriva veze izgrađene u javnosti, kao i iza zatvorenih vrata. http://vimeo.com/30089402

Sestrinstvo (SAD, 2012, 12 min.) Film sadrži intervju sa transrodnim ženama koje rade u frizerskom salonu u Bronksu.

Potkresan (Švicarska, 2012, 12 min.) Sin se vraća kući na nekoliko dana da sa roditeljima razgovara o sentimentalnoj i seksualnoj situaciji u kojoj se nalazi. http://www.youtube.com/watch?v=aM1ukgVtUJQ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *