GLIC traži promenu člana 62. Ustava Srbije

Gej lezbejski info centar (GLIC) pozdravlja inicijativu Srpske napredne stranke za promenu Ustava Srbije i traži da se osim smanjenja broja poslanika u republičkom parlamentu razmatraju i promene drugih članova, naročito člana 62.

Član 62. Ustava Srbije definiše pravo na zaključenje braka i ravnopravnost supružnika, ali brak definiše samo kao zajednicu muškarca i žene.
GLIC traži da se član 62. promeni i da definicija bude polno neutralna, odnosno da je brak unija dve osobe. Smatramo da je ova promena važna, kako bi ostavila mogućnost da se jednog dana, kada Srbija i srpska gej-lezbejska zajednica bude spremna, mogli da se legalizuju istopolni brakovi bez ponovne promene ustava.

Takođe, GLIC traži da se u član 21. doda seksualna orijentacija kao osnov po kome je zabranjena diskriminacija, jer ona jedina nije navedena.

Nadamo se da će političke partije koje zastupaju ravnopravnost i poštovanje ljudskih prava uzeti u obzir naše predloge i pokazati da im je stalo do ravnopravnosti svih građana Republike Srbije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *