Zdravstveni saveti koje bi svaki muškarac trebalo da zna


Uvreženo je mišljenje da muškarci manje brinu o sopstvenom zdravlju od žena, i mada ta generalizacija možda nije uvek tačna, ona je sigurno blizu istine. Stoga je važno da promenimo ugao gledanja i da usvojimo novu perspektivu u kojoj će muškarci brinuti o svom zdravstvenom stanju više nego ikada pre. Da bismo to uradili, moramo prvo da im predočimo savete koji će im pomoći da to urade, a ako i vi tražite takve savete, evo nekoliko koji bi mogli da vam odgovaraju.

Redovna fizička aktivnost je početak, a ne kraj

Najveći broj muškaraca misli da će rešiti sve svoje zdravstvene probleme ukoliko koriguju ishranu i uvedu redovnu fizičku aktivnost u svoj život, ali to, nažalost, nije tačno. Redovna aktivnost je izuzetno važna, ali ona je tek početak borbe za zdravije telo. Fizička aktivnost je osnova za razvijanje zdravog načina života, ali i za dobijanje bolje kondicije koja će vam pomoći u svakom životnom dobu. Vežbe poput treninga snage, kardiovaskularnih treninga i vežbi fleksibilnosti ne samo da grade mišićnu snagu, izdržljivost i fleksibilnost, već i poboljšavaju kardiovaskularno zdravlje, zdravlje kostiju i metaboličku funkciju. Ako uspete da uvedete najmanje nekoliko treninga nedeljno, zajedno sa aktivnostima poput trčanja, vožnje biciklom i plivanjem, uspećete da uradite mnogo za svoje zdravlje i svoju budućnost.

ČITAJTE:  Selektor Austrije odstranio tri igrača zbog homofobije

Redovni lekarski pregledi

Redovni pregledi kod lekara ključni su za rano otkrivanje potencijalno ozbiljnih zdravstvenih problema koji mogu da ugroze vaš život. Muškarci treba da zakazuju redovne preglede kod svog lekara opšte prakse i lekara specijaliste kako bi pratili krvni pritisak, nivo holesterola, nivo šećera u krvi i druge faktore koji pokazuju u kom stanju je njihovo telo. U zavisnosti od starosti, istorije bolesti u porodici i faktora rizika, postoje i dodatni pregledi – između ostalih, to su pregledi prostate, kolonoskopija i pregledi kože gde se može obaviti stručno uklanjanje bradavica koje ugrožavaju fizički izgled mnogih muškaraca – kako bi se otkrili problemi i rešili na vreme. Ovi pregledi su možda zahtevni i oduzimaju vreme, ali mogu da vam spasu život, te nemojte da ih odlažete nego posetite lekara što pre!

Neka vaša ishrana bude izbalansirana

Ishrana igra ključnu ulogu u zdravlju muškaraca i daje im gorivo koje pokreće telo i um. Izbalansirana ishrana koja je bogata voćem, povrćem, žitaricama, proteinima i zdravim mastima pruža hranljive materije, antioksidante i vlakna – a sve to je neophodno za zdravo telo. Naravno, najbolje je jesti samo hranljive namirnice i smanjiti unos prerađene hrane, brze hrane, gaziranih pića i alkohola, kako bi muškarci održali zdravu težinu, smanjili rizik od hroničnih bolesti i uspeli da spreme svoje telo da se odbrani od bolesti koje ih često napadaju, od dijabetesa do nekih ozbiljnijih oboljenja. Idite i korak dalje i počnite da planirate svoje obroke unapred, kontrolišite svoj apetit i održavajte hidriranost organizma da biste ostali zdravi i u budućnosti.

ČITAJTE:  Grindr delio HIV status korisnika

Spavajte koliko god možete

Ovo možda deluje kao najjednostavniji savet na svetu, ali činjenica je da je dobar san vrlo važan za svakog čoveka. On igra važnu ulogu u fizičkom oporavku, razvoju pamćenja, balansu hormona i mentalnom zdravlju, zbog čega je neophodno da spavate između sedam i devet sati svake noći. Samo tako ćete se ujutru probuditi odmorni i osećati se osveženo i spremno za dan koji je pred vama. To neće uvek biti lako, naročito ako radite noću ali pokušajte da spavate koliko god možete – prijaće vam i pomoći će vam da se osećate bolje i zdravije!

Nemojte zaboraviti na svoje mentalno zdravlje

Pored fizičkog zdravlja, važno je da muškarci obrate pažnju i na svoje mentalno zdravlje kako bi bili zadovoljni sobom i životom koji vode. Mentalno zdravlje obuhvata emocionalne, psihološke, društvene i međuljudske aspekte života, a njegovo zanemarivanje može da ima ozbiljne i dalekosežne posledice. Da bismo uradili nešto dobro za svoje mentalno zdravlje, možemo da naučimo kako da upravljamo stresom, da se bavimo jogom i meditacijom, da provodimo vreme baveći se hobijima koji nas opuštaju ili da budemo aktivni i provedemo deo dana u prirodi. Pripadnici LGBT populacije u Srbiji naročito se nalaze u stalnoj borbi protiv diskriminacije koja može da dovede do raznih problema – od anksioznosti do osećaja izopštenosti i nemogućnosti da se osećaju bezbedno.

ČITAJTE:  Navijači Milana proslavu Interove titule nazvali gej paradom

Sem toga što nemaju svest o svom zdravstvenom stanju, muškarci se suočavaju sa još jednim problemom: oni češće obolevaju od hroničkih bolesti i stoga se stopa smrtnosti neprestano pomera, i to, nažalost, na njihovu štetu. Ipak, jasno je da muškarci ne brinu o svom zdravlju ne zato što ne brinu o svojoj budućnosti, već zato što su zauzeti, nemarni ili nesvesni koliko je zdravlje važno. No, ako istražite ove ideje i usvojite ih, i vi ćete početi da brinete o sebi više nego pre, a to je prvi korak ka zdravijoj i srećnijoj budućnosti.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.