Zdravlje muškaraca u bilo kojoj životnoj dobi


Iako poznati kao jači pol, muškarci su u određenim domenima zdravlja neretko izloženi i većim rizicima od žena. U tekstu koji sledi ćemo stoga ponuditi savete u vezi sa održavanjem dobrog zdravlja muškaraca u različitim životnim dobima, preventivnim pregledima i rešavanjem najčešćih zdravstvenih problema.

Zdravlje kostiju i zglobova

Zdravi zglobovi igraju ključnu ulogu kada su bezbolni pokreti i aktivan stil života u pitanju. Za mobilnost svakog zgloba, počev od šake do zgloba kuka, osnovnu ulogu igra hrskavica, koja oblaže zglobove i sprečava trenje između kostiju. Činjenica je, međutim, da gotovo svaka druga osoba nakon navršene četrdeset pete godine života iskusi nelagodnost u predelu pojedinih zglobova, do čega mahom dolazi usled istrošene hrskavice. Zdrave navike, kao i u slučaju prevencije većine zdravstvenih tegoba, imaju najznačajniju ulogu. S druge strane, postoje određena stanja poput osteoporoze, koja dovode do komplikacija i zahtevaju intervenciju stručnjaka. Iako se rizik od osteoporoze uglavnom vezuje za ženski deo populacije, podaci pokazuju da su i muškarci u rizičnoj grupi, naročito oni stariji od sedamdeset godina. Simptomi su u ovom slučaju uglavnom neprimetni, odnosno postaju primetni u vidu jakih bolova u leđima, pogrbljenosti i gubitka visine, tek kada nastane rizik od frakture. Stanja koja zahtevaju hirurške intervencije, među kojima je mahom najkompleksnija, pa samim time i najznačajnija operacija kuka i kolena, ne moraju nužno podrazumevati i dug postoperativni oporavak i stacionarni tretman, šta više. Tretman fast-track konceptom podrazumeva mogućnost nastavka lečenja u kućnim uslovima već nakon prvog postoperativnog dana. Budući da u slučajevima neophodnosti hirurške intervencije u ovom domenu najviše nedoumica i strahova podrazumeva imobilizacija, te dug i komplikovan proces oporavka, dobro je znati da odabir pouzdanog hirurga i specijalističke bolnice poput Global Care Surgery čini značajnu razliku. Multidisciplinarni i individualni pristup pacijentu umanjuje rizik od postoperativnih komplikacija, a fast-track tretmanom ubrzanog oporavka se stvaraju preduslovi za mobilizaciju pacijenta već nekoliko časova u odnosu na operaciju. Ukoliko se suočavate sa izazovima na planu koštanozglobnog sistema, nemojte oklevati pred odlukom da se javite lekaru, budući da blagovremena dijagnostika ima velikog značaja za uspešno saniranje ovih zdravstvenih problema.

ČITAJTE:  Kažnjen sveštenik koji je organizovao gej orgije

Kardiovaskularne bolesti

Statistika pokazuje da muškarci češće obolevaju od bolesti srca i krvnih sudova u odnosu na žene. Na razvijanje kardiovaskularnih bolesti u najvećoj meri utiče stil života uz porodične predispozicije. Povišen holesterol i trigliceridi, kao i visok krvni pritisak, jesu prvi pokazatelji koji mogu voditi ka srčanim oboljenjima. Balansirana ishrana, redovna fizička aktivnost i izbegavanje stresa su osnovni koraci prevencije srčanih oboljenja generalno. S druge strane, činjenica da brz stil života i brojni izazovi koje savremeno doba pred nas postavlja često ne pomažu istrajavanju u ovakvom načinu življenja, šta više neretko doprinose povećanom stresu na dnevnoj bazi. Iz tog razloga se ne možemo u ovom pogledu osloniti isključivo na zdrav odnos prema svakodnevnici i potrebno je u godišnji sistematski pregled uključiti i preventivne preglede kariovaskularnog sistema, jer se kardiovaskularna oboljenja mnogo uspešnije leče i drže pod kontrolom ukoliko se dijagnostifikuju u početnom stadijumu. Ukoliko iskusite simptome poput plitkog disanja, osećaja gušenja, bolova u prsima i levoj ruci, te i zujanja u ušima i opšte nelagode, nemojte oklevati da se javite lekaru i mimo planiranog redovnog pregleda.

ČITAJTE:  Zdravstveni saveti koje bi svaki muškarac trebalo da zna

Urološki problemi

Urološki pregled se muškarcima preporučuje kao deo redovnog godišnjeg sistematskog pregleda naročito nakon navršene četrdesete godine života, a zarad zaštite zdravlja prostate i održavanja urinarne i seksualne funkcije. Najčešća oboljenja u ovom domenu jesu benigno uvećanje i zapaljenje prostate, prostatični bolni sindrom i karcinom. Pored bazičnog kliničkog pregleda kod specijaliste urologa, muškarcima starijim od četrdeset godina se preporučuje ultrazvuk prostate, provera vrednosti PSA i urofluometrija. Na ovaj način se mogu pravovremeno identifikovati eventualna oboljenja, odnosno mogu se dijagnostifikovati pre no što uđu u takoreći ozbiljniju fazu razvoja. Budući da broj muškaraca koji podlegnu karcinomu prostate raste iz godine u godinu, kao i da početna faza ove bolesti ne podrazumeva simptome, preventivni pregledi su osnovna i najvažnija preporuka kada je prevencija oboljenja prostate u pitanju.

ČITAJTE:  Selektor Austrije odstranio tri igrača zbog homofobije

Pred savremenim muškarcem današnjice se nalaze brojni zahtevi i stil života, koji oni neretko podrazumevaju, što može dovesti i do povećanih rizika na planu zdravlja. Iz ovog razloga je vrlo važno dodatno staviti akcenat na neophodnost razvijanja dobrih navika kako u okviru svakodnevnog života tako i u smislu praktikovanja redovnih poseta lekaru povodom preventivnih kontrolnih pregleda.

Piše: Velibor Zivkoff


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.