Zbog lezbejskog lika crtani film zabranjen na Bliskom istoku


Najnoviji animirani film studija Piksar “Onward” zabranjen je u nekoliko zemalja na Bliskom istoku zbog jedne opaske.

Ovaj porodični film smatra se neprikladnim u Kuvajtu, Omanu, Kataru i Saudijskoj Arabiji, gde neće biti prikazivan, piše BBC.

Policajka Spekter, kojoj glas posuđuje Lena Vejte, prvi je Piksarov i Diznijev gej lik koji otvoreno priča o tome. Ona u ovom animiranom filmu, između ostalog, govori: “Nije lako biti roditelj. Stalno čupam kosu zbog ćerke moje devojke.”

Ovo je bilo dovoljno da se film zabrani u Kuvajtu, Omanu, Kataru i Saudijskoj Arabiji, dok u drugim zemljama Bliskog istoka, kao što su Bahrein, Liban i Egipat, prikazuju film.

Prema pisanju Deadline-a, Rusija je cenzurisala ovu scenu i reč “devojka” zamenila rečju “partner” kako bi izbegla pominjanje pola u ovom slučaju.

Vejte je u intervjuu za “Variety” priznala da je opaska o devojci bila njena ideja.

“Pitala sam ih mogu li da kažem reč ‘devojka’. Zvučalo mi je čudno. Imala sam čak i drugačiji glas, nije mi delovalo da je u redu reći ‘muž’ i oni su se složili da izgovorim ‘devojka’. I to je ispalo nešto posebno”, rekla je Vejte.

Film “Onward”, čija se radnja odigrava u svetu mašte u jednom predgrađu, govori o dva brata vilenjaka koji su krenuli na avanturu nakon što im je majka dala specijalne poklone od pokojnog oca, među kojima je i pismo koje ga može vratiti iz mrtvih.

Izvor: Radio 021


ČITAJTE:  Peticija protiv filma o časnim sestrama lezbijkama

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.