Zastave duginih boja na SP u Rusiji – da ili ne?


Do početka Svetskog prvenstva u fudbalu ostalo je još 13 dana, a sve aktuelnije postaje pitanje da li će pripadnici LGBT populacije moći na tribinama da izraze svoju pripadnost.

Strah aktivista da neće moći da ispolje svoje opredeljenje leži u činjenici da je ruski predsednik Vladimir Putin pre pet godina stavio potpis na zakon, kojim se zabranjuje gej propaganda u bilo kom obliku – na ulici, javnim skupovima, televiziji.

U proteklih desetak godina, svaki put kada su u glavnom gradu Rusije LGBT aktivisti pokušavali da održe neki javni skup, moskovska policija bi veoma brzo reagovala.

Sada se ta populacija brine kako će biti prihvaćeno isticanje zastava duginih boja na stadionima širom Rusije, i to od strane navijača sa svih strana sveta.

ČITAJTE:  MUP Crne Gore odbio zahtev za azil gej Rusu

Zvaničnik iz ruske Dume Vitalij Milonov žestoko se zalaže da se isticanje zastava LGBT populacije zabrani na stadionima i oko njih za vreme trajanja Svetskog prvenstva.

“Na Svetskom prvenstvu postoje zastave zemalja koje su izborile učešće na njemu. Na koji način su LGBT aktivisti zaslužni za ovu svetsku smotru? Zašto žele svuda da budu prisutni, čak i na dečijim festivalima”, rekao je Milonov.

Sa druge strane, jedan og LGBT aktivista Maksim Viktorovič rekao je da je situacija sa LGBT pravima u Rusiji vrlo kontravezna.

“Sa jedne strane, možemo normalno da živimo u ovoj zemlji. Ipak, sa druge, ova lista zakona usvojenih od strane naših državnih vlasti onemogućava nam da imamo pristojan lični život. Ne možemo da budemo u braku, da usvojimo decu ili da nastupamo na državnoj televiziji”, rekao je Viktorovič.

ČITAJTE:  Drag kraljica nosi olimpijsku baklju u Parizu

I pored svih zakonskih zabrana koje su na snazi u Rusiji, ruske vlasti i njihovi čelnici načelno se zalažu za to da njihova zemlja tokom Svetskog prvenstva, bude smatrana gostoljubivom za sve posetioce i navijače.

Izvor: N1info


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.