Više hiljada ljudi na gej paradi u Zagrebu


Nekoliko hiljada građana učestvovalo je danas na gej paradi u Zagrebu, koja je prošla bez incidenata i uz jako policijsko obezbeđenje.

Svojim dolaskom, 21. gej paradu podržali su potpredsednica Vlade Anja Šimpraga, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i više političara s levog političkog spektra.

Povorka ponosa duga nekoliko stotina metara prošla je centralnim gradskim ulicama, od Ruzveltovog trga do parka Ribnjak gde je održan centralni program.

Na početku kolone bio je veliki transparent na kojem je bilo ispisano “Dajte nam naša četiri zida”, što je geslo ovogodišnje povorke, a okupljeni su nosili zastave i rekvizite duginih boja.

Među transparentima su bili istaknuti “Rođen strejt odbijam hejt”, “Za pravo”, “Homofobija je bolest” i “Prajd zauvek”.

ČITAJTE:  Borba protiv diskriminacije LGBTQ osoba na poslu

Ovogodišnji skup održan je pod geslom “Dajte nam naša četiri zida!”, jer kako su istakli organizatori u proglasu uoči skupa, pre 20 godina su prvom povorkom iskoračili iz svoja četiri zida, a sada od gradske vlasti traže prostor za delovanje.

Gradonačelnik Tomislav Tomašević rekao je novinarima da je Zagreb tolerantan i otvoren grad i najavio da će sa LGBT udruženjima razgovarati o njihovim zahtevima, te da postoje različiti modeli da oni budu realizovani.

Organizatori su najavili da će zabavni program u parku Ribnjak trajati do ponoći, a nastupaju House of Flamingo i beogradska kantautorka Tamara Popović, poznatija kao “Tam”.

Izvor: 021.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.