Većina Grka je protiv usvajanja dece u istopolnim brakovima


Nova godina trebalo bi Grčkoj da donese rešenje pitanja priznavanja istopolnih brakova. Crkva je kategorički protiv, Grci su podeljeni, a posebno kada je reč o mogućnosti da ovi parovi usvajaju decu.

Iako je ovo pitanje u Grčkoj odavno tema, premijer Kirijakos Micotakis i vlada idu korak po korak ka konačnom postavljanju zakona pred parlament svesni osetljivosti teme, ali i snage tradicije i uticaja crkve. Očigledno je da pripremaju javnost i ne odustaju od predizbornog obećanja da će do kraja mandata pozitivno rešiti pitanje priznavanja istopolnih brakova. Ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je, praktično, polovina anketiranih Grka za pozitivno rešenje, ali ne i kada je reč o mogućnosti usvajanja, rađanja uz pomoć surogat majke i uopšte vaspitavanja dece u takvim zajednicama. Za mišljenje su upitane i mnoge javne ličnosti u Grčkoj, ali je očigledno da su, recimo, oni iz starije populacije spremni da „progledaju kroz prste” mogućnosti sklapanja braka, ali – nikako bilo kakvoj raspravi o usvajanju dece.

ČITAJTE:  U Letoniji registrovano prvo istopolno partnerstvo

Zakon iz 1945. koji je dopunjavan i menjan dozvoljava mogućnost da dete usvoji jedno lice, odnosno predviđa tzv. nepotpunu porodicu. Takođe, ako dete ima roditelja koji želi da živi u zajednici sa licem istog pola, zakon ne dozvoljava mogućnost da ga drugi partner usvoji, dete pa ono i u takvim slučajevima pred zakonom dalje ima samo jednog roditelja. Tzv. nepriznati roditelj nema nikakva prava, ali ni obaveze prema detetu bez obzira na činjenicu što su zajedno živeli u istopolnoj zajednici.

Zakon, međutim, daje mogućnost veštačke oplodnje ženi pripadnici gej populacije. Muškarci iz te populacije najčešće odlaze u inostranstvo i koriste usluge surogat majki. Ali, ta deca ne mogu da budu registrovana i upisana u knjigu rođenih niti da dobiju državljanstvo jer zakon ne dozvoljava roditeljstvo bez saglasnosti majke. U ovakvim slučajevima, s obzirom na to da za zakon one nisu majke u pravom smislu reči, ta deca imaju ograničena prava.

ČITAJTE:  Pero Jovović: Venčao sam se sa svojim partnerom u Francuskoj

Grčka crkva je jasno poručila da se protivi istopolnim brakovima kao i istopolnom roditeljstvu jer, kako se zvanično kaže u poruci crkve, „deci se na taj način uskraćuje pravo da imaju majku i oca”.

„Za one koji žele da budu njihovi staratelji ili roditelji deca ne mogu biti kućni ljubimci ni aksesoar koji formalizuju ili čine socijalno prihvatljivim istopolno partnerstvo”, kaže se u saopštenju crkve koje je potpisao arhiepiskop Jeronimos i koje je upućeno svim mitropolijama u zemlji. Crkva koja je generalno i protiv istopolnog građanskog braka i smatra da se ne sme dopustiti da se deca koriste kao „instrument pritiska aktivista”. Čvrsto stoji na poziciji da se istopolnim zajednicama ne sme dozvoliti usvajanje dece.

Iako je već pokrenut mehanizam za ovu istorijsku promenu u grčkom porodičnom zakonodavstvu, premijer Micotakis ne može da isključi dozu zabrinutosti hoće li konzervativna grčka sredina, u kojoj je uticaj crkve ogroman, biti spremna da lako prihvati toliki stepen približavanja savremenim tendencijama u zapadnim društvima… Ima komentara da bi njegova liberalna ideologija i želja da se ide u korak sa vremenom mogli neprijatno da ga iznenade. Ne zato što Grci ne shvataju da se „svet menja” već zato što im žurba uslovljena predizbornim obećanjem ne ostavlja dovoljno vremena za adaptaciju, što bi u ovom trenutku moglo da bude kontraproduktivno. Utoliko pre što se narod pomalo umorio od novog predsednika Sirize Stefanosa Kaselakija, ne zbog njegove gej orijentacije i braka koji je sa partnerom sklopio u SAD – već zbog činjenice da sunarodnike svakodnevno na to podseća.

ČITAJTE:  Sud u Namibiji proglasio je neustavnim zakone koji zabranjuju gej seks

Izvor: Politika


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.