Izrael: Istopolnim parovima odobreno pravo na usvajanje dece


IZRAELSKI Vrhovni sud jednoglasno je doneo odluku prema kojoj istopolni parovi mogu da usvajaju decu, u skladu s odredbama zakona o usvajanju iz 1981. godine.

Vršilac dužnosti predsednika Vrhovnog suda Uzi Vogelman kaže da je primenjena sudska doktrina tumačenja kako bi se ponovo razmotrio jezik korišćen u zakonu iz 1981. godine, pa je prema novom tumačenju usvajanje dece dopušteno svim parovima koji su u posvećenom odnosu, ne isključivo heteroseksualnim porodicama, prenosi Tajms of Izrael.

Vogelman navodi da je „subjektivna svrha” zakonodavca prilikom donošenja zakona o usvajanju bila da je za dobrobit deteta da odrasta u porodičnoj zajednici, koja uključuje dva roditelja, što detetu obezbeđuje stabilnost i sigurnost, prenosi Tajms of Izrael.

ČITAJTE:  Kevin Spejsi slomljen pred kamerama

On dodatno tvrdi da su profesionalna mišljenja iznesena sudu pokazala da seksualne sklonosti roditelja nemaju nikakvog uticaja na dobrobit deteta, za šta je rekao da je srazmerno „objektivnoj svrsi“ zakona, što je dobro stanje deteta.

Prema prethodnom zakonu, isključivo su “muškarac i žena zajedno” mogli da usvoje dete, ali ovom odlukom se otklanja preferencija data heteroseksualnim parovima, što je Vlada Izraela obećala da će uraditi nakon što je prethodna peticija za uvođenje novog zakona odbijena 2017. godine.

Izvor: Večernje novosti


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.