Vatikan: Operacija promene pola je teška povreda ljudskog dostojanstva


Vatikan je danas operaciju promene pola i surogat materinstvo proglasio “teškom povredom ljudskog dostojanstva”.

Kao prakse kojima se “odbacuje Božji plan za ljudski život” ranije su proglašeni i abortus i eutanazija.

Kancelarija za doktrinu Vatikana izdala je deklaraciju “Beskonačno dostojanstvo” na 20 stranica.

Na njoj su radili pet godina, a nakon značajne revizije poslednjih nekoliko meseci, 25. marta papa Franja je deklaraciju odobrio i naredio da bude objavljena.

Vatikan je odbacio “teoriju roda” odnosno ideju da se pol može promeniti, navodeći da je Bog stvorio muškarca i ženu kao biološki različita, odvojena bića, i ljudi se ne smeju petljati u taj plan ili pokušavati da “se igraju Boga”.

ČITAJTE:  Majka ubijene trans devojke upoznala roditelje ubice

“Iz toga sledi da svaka intervencija promene pola, po pravilu, rizikuje da ugrozi dostojanstvo koje je osoba dobila od trenutka začeća”, navodi se u deklaraciji.

Vatikan pravi razliku između, za njih neprihvatljive, operacije promene pola i “genitalnih abnormalnosti” koje osoba ima od rođenja ili se razviju kasnije. Ocenjeno je da te “abnormalnosti” mogu biti rešene medicinskim putem.

Surogat materinstvo je protiv dostojanstva i surogat majke i deteta.

Iako su kritike surogata uglavnom usmerene na potencijalnu eksploataciju siromašnih žena, Vatikan se više fokusira na decu.

Papin blizak prijatelj, argentinski kardinal Viktor Manuel Fernandez označio je ovaj dokument kao svojevrsno priznanje konzervativcima nakon blagoslova koji je papa dao istopolnim parovima, što su kritikovali konzervativni biskupi širom sveta, posebno u Africi.

ČITAJTE:  Ko su "nebinarne osobe" i kako da im se obraćate?

Ipak, u novom dokumentu piše da je protivno ljudskom dostojanstvu i zatvaranje i mučenje ili lišavanje života osoba samo zbog njihove seksualne orijentacije.

Izvor: Novi magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.