“Topli film” premijerno na Beldocsu 22. maja


“Topli film” je početkom marta imao zapaženu premijeru na 26. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Solunu, a projekcija na otvaranju 17. Beldocsa, u okviru Srpskog takmičarskog programa, biće njegova nacionalna premijera.

Film u produkciji Pogona, Greifera i Merlinka festivala pripada žanru hibridnog dokumentarca i obrađuje istoriju jugoslovenske i srpske kinematografije iz ugla tzv. kvir likova, predstavljenih u širokoj lepezi tumačenja tog termina.

Počevši od naslova snimljenih nakon Drugog svetskog rata pa sve do danas, “Topli film” tematizuje pitanje u kojoj se meri menjalo društvo u pogledu odnosa prema LGBT likovima kroz umetnost filma.

Autor filma i urednik kulture u Radaru, Dragan Jovićević kaže za Euronews Srbija da je početna ideja filma bila šta se u stvari dešavalo od Drugog svetskog rata do danas po pitanju odnosa kvri likova i kinematografije.

ČITAJTE:  Optuženi za ubistvo Noe Milivojev negirao krivicu

“To je najveća intriga ovog filma i mislim da je to ono što će, i što je bilo intrigantno i ljudima koji ne govore naš jezik, kao što su Grci, gde je film bio premijerno prikazan. Jer sam postavio te punktove – koliko su nekada neke stvari bile normalne, a onda kako su se menjala vremena, pa samim tim i društvo, pa samim tim i svi mi pojedinačno u tom društvu, kako su neke stvari postale neprihvatljive”, objašjava autor.

Jovićević navodi da publiku kroz “celu tu istorijsku vožnju” vode dva glumca – Đorđe Mišina i Đorđe Galić.

“Ja sam već na početku video da kada bi ja to postavio samo kao inserte i intervjue da bi to bilo mlao kao reportažnog tipa. Tako da sam hteo upravo da zagolicam i da malo razigram tu čitavu konstrukciju tim jednim zapravo lažnim igranim filmom. Primetio sam prosto da je uvek bio problem prihvatanja uloga. I onda sam tu intrigu – prihvatiti ulogu ili ne – stavio pred dvojicu mladih glumaca kojima dajemo mogućnost da oni biraju kako će da odigraju svoju ulogu. I zapravo čitav film je to njihovo proigravanje kako zapravo jedan mladi glumac danas može da odigra ulogu kvir lika na filmu”, ističe naš sagovornik.

ČITAJTE:  Kolege traže da se Kevinu Spejsiju dopusti da glumi

Autor kaže da je koristio skoro 40 ostvarenja, počevši od “Život je naš” i “Sofke“ snimljenih 1948. godine pa sve do “Južnog vetra” i “Kelta” u novije vreme.

Izvor: EuroNews


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.