Vatikan o papinom komentaru o psihijatriji za homoseksualce

Vatikan je povukao Papino pozivanje na “psihijatriju” u kontekstu homoseksualnosti u službenom izveštaju s njegovog obraćanja novinarima.

“Kako ne bismo izvrtali Papinu misao – nije nameravao reći da se radi o psihičkoj bolesti, ali da možda treba videti kako stoje stvari na psihološkom niovu”, objasnila je portparolka Vatikana izostavljanje tih njegovih reči.

Papa Franja poručio je na povratku iz Irske u Italiju da bi roditelji homoseksualne dece trebalo da se mole i možda za decu potraže psihijatrijsku pomoć.

“U kojoj se godini problem javlja? To je bitno. Jedna je stvar kada se pojavi kod dece, kada postoji puno stvari koje možete učiniti, s psihijatrijom ili … videti kakve su stvari”, rekao je Papa novinarima u avionu.

Druga je stvar kada se homoseksualizam manifestuje “nakon 20 godina”, dodao je.

Novinar je upitao Papu što bi trebalo da učini otac homoseksualnog deteta, na šta je papa Franja odgovorio: “Rekao bih da je prva stvar molitva. Ne osuđujte, već razgovarajte, shvatite i dajte sinu ili ćerki prostora”.

Nereagovanje na taj problem bilo bi loše roditeljstvo, rekao je Papa.

“Ignorisanje sina ili kćeri s homoseksualnim sklonostima pokazuje manjak očinstva ili majčinstva”, kazao je, dodajući da roditelji ne smeju “oterati” svoju decu.

Italijanske gej i lezbijske organizacije kritikovale su Papine komentare.

“Pričanje o psihijatriji dovodi katoličke roditelje do verovanja kako je psihijatrijom moguće izlečiti homoseksualnost”, rekao je Fabricio Maraco iz grupe za podršku “Gay Hotline”.

“Homoseksualnost nije bolest, već prirodna varijanta ljudskog ponašanja i kao takva treba biti prihvaćena i poštovana”, dodao je Maraco.

Izvor: N1

ČITAJTE:  Bivša ruska poslanica protiv gej sladoleda

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.