Vatikan o papinom komentaru o psihijatriji za homoseksualce


Vatikan je povukao Papino pozivanje na “psihijatriju” u kontekstu homoseksualnosti u službenom izveštaju s njegovog obraćanja novinarima.

“Kako ne bismo izvrtali Papinu misao – nije nameravao reći da se radi o psihičkoj bolesti, ali da možda treba videti kako stoje stvari na psihološkom niovu”, objasnila je portparolka Vatikana izostavljanje tih njegovih reči.

Papa Franja poručio je na povratku iz Irske u Italiju da bi roditelji homoseksualne dece trebalo da se mole i možda za decu potraže psihijatrijsku pomoć.

“U kojoj se godini problem javlja? To je bitno. Jedna je stvar kada se pojavi kod dece, kada postoji puno stvari koje možete učiniti, s psihijatrijom ili … videti kakve su stvari”, rekao je Papa novinarima u avionu.

ČITAJTE:  Podignuta optužnica zbog ucene i maltretiranja homoseksualaca

Druga je stvar kada se homoseksualizam manifestuje “nakon 20 godina”, dodao je.

Novinar je upitao Papu što bi trebalo da učini otac homoseksualnog deteta, na šta je papa Franja odgovorio: “Rekao bih da je prva stvar molitva. Ne osuđujte, već razgovarajte, shvatite i dajte sinu ili ćerki prostora”.

Nereagovanje na taj problem bilo bi loše roditeljstvo, rekao je Papa.

“Ignorisanje sina ili kćeri s homoseksualnim sklonostima pokazuje manjak očinstva ili majčinstva”, kazao je, dodajući da roditelji ne smeju “oterati” svoju decu.

Italijanske gej i lezbijske organizacije kritikovale su Papine komentare.

“Pričanje o psihijatriji dovodi katoličke roditelje do verovanja kako je psihijatrijom moguće izlečiti homoseksualnost”, rekao je Fabricio Maraco iz grupe za podršku “Gay Hotline”.

ČITAJTE:  Belorusija pripremila nacrt zakona protiv LGBT odnosa

“Homoseksualnost nije bolest, već prirodna varijanta ljudskog ponašanja i kao takva treba biti prihvaćena i poštovana”, dodao je Maraco.

Izvor: N1


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.