Varšava: Hiljade pripadnika LGBT na paradi jednakosti


Hiljade pripadnika LGBT populacije prošle su centrom Varšave na “Paradi jednakosti” tražeći okončanje diskriminacije pripadnike te zajednice u rastućoj plimi homofobije u Poljskoj.

Prava pripadnika LGBT postala su središnji deo šire borbe koja se u Poljskoj vodi između liberala, koji naglašavaju potrebu za tolerantnijim i inkluzivnijim društvom, i verskih konzervativaca, koji osuđuju navodne pokušaje da se uruše tradicionalne vrednosti u većinski katoličkoj Poljskoj.

U moru duginih zastava, simbola LGBT zajednice, učesnici marša okupili su se u centru Varšave ispred visokog zdanja Palate kulture, građene u neogotskom stilu uz glasnu dens muziku.

„Parada jednakosti je proslava LGBT osoba i svih koji moraju da se bore za svoja prava. Homofobija je ogroman problem u Poljskoj i ima puno ljudi koji s tim ne mogu da se izbore i ubijaju se. Situacija LGBT osoba u Poljskoj je tragična i zato sam i ja tu – da ih podržim“, rekao je jedan 22-godišnji ugostiteljski radnik.

ČITAJTE:  Više od 20 hiljada stranaca stiže na EuroPride u Beogradu

Liberalni krugovi optužuju i političare i sveštenstvo da podstiču homofobiju u Poljskoj, međutim neki konzervativci uzvraćaju da nemaju ništa protiv homoseksualaca, ali se protive „LGBT ideologiji“.

Izvor: Nova.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.