Uskoro predlog Strategije za borbu protiv HIV-a

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar razgovarao je danas sa generalnim direktorom Nacionalne agencije za javno zdravlje Francuske dr Fransoaom Burdijonom i predsednikom udruženja Aides Orelijom Bokanom, jednog od najvećeg udruženja u Francuskoj za borbu protiv HIV-a o zajedničkoj borbi protiv HIV-a i jačanju bilateralne saradnje u oblasti javnog zdravstva.

Ministar Lončar je tom prilikom istakao odličnu saradnju dve zemlje u oblasti zdravstva i naglasio da je iskustvo Francuske u borbi protiv ove opake bolesti značajno za našu zemlju, naročito kada se ima u vidu da će Srbija uskoro izraditi predlog Strategije sa akcionim planom u borbi protiv HIV-a za period od 2018.do 2025.godine.

“Razmena iskustava, ekspertize i primera dobre prakse sa kolegama iz Francuske, zemlje sa kojom Srbija ima zaista dobru saradnju u oblasti zdravstva, ali i zemlje koja je globalni lider kada je reč o prevenciji i borbi protiv SIDE i HIV-a, zaista može biti dragocena za nas”, kazao je Lončar.

Burdijon je izrazio veliko zadovoljstvo zbog ovog susreta, koji je potvrdio da izazovi vezani za očuvanje javnog zdravlja i prevenciju HIV-a predstavljaju zajednički prioritet.

Članovi francuske delegacije istakli su izvrsnost bilateralne saradnje koja postoji već više godina u oblasti javnog zdravlja, naročito u domenu prevencije svih vidova kancera.

Kada je u pitanju bora protiv SIDE, podsetili su na ključnu ulogu koju je Francuska imala kao i UNITAID-a finansirajući 60 odsto njihovih aktivnosti namenjenih inovativnim terapijama dijagnostici i prevenciji.

Povodom Svetskog dana borbe protiv SIDE Ministarstvo zdravlja, Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u saradnju sa Ambasadom Francuske u Srbiji organizovaće različite aktivnosti namenjene boljoj informisanosti javnosti i prevenciji HIV-a i SIDE, kao i borbi protiv diskriminacije čije su žrtve osobe pogođene virusom čime doprinosi i izradi strategije o tom pitanju u Srbiji.

Izvor: RTV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.