Uništen spomenik posvećen Merlinki


Skulptura prvoj poznatoj beogradskoj transrodnoj osobi, Vjeranu Miladinoviću, koji je ostao upamćen po imenu Merlinka, vandalizovana je samo tri dana od postavljanja.

Naime, kako se vidi na fotografiji, od ružičastih cipela sa “Broj 43” nije ostalo skoro ništa, nakon što je vrh skulpture počupan do neprepoznatljivosti.

Spomenik je inicijativa nepoznatog autora koji je imao za cilj čuvanje sećanja na Merlinku, umetnicu i heroja kvir zajednice u Srbiji, koja je doživela tragičan kraj.

Vjeran Miladinović “Merlinka” ubijena je 22. marta 2003. godine u Krnjači. Najpre je zadavljena, a zatim je zadobila snažne udarce zidarskim čekićem. Njeno telo je pronađeno mesec dana nakon smrti u poodmakloj fazi raspadanja.

ČITAJTE:  Transrodna plivačica iz SAD ne može na Olimpijske igre

Trnovit put do zvezda

Vjeran je rođen 14. oktobra 1958. godine u Zagrebu. Posle završene srednje škole preselio se u Beograd, sa očevom porodicom, sa kojom nije bio u dobrim odnosima. U februaru 1978. godine izbacili su ga iz kuće. Prelazak u Beograd, prema

Vremenom je, družeći se sa istomišljenicima, prvo počeo samo diskretno da se prerušava, šminka, oblači uske farmerice i bavi se prostitucijom, da bi u 31. godini, 1989. odlučio da se potpuno transformiše u „Merlinku“.

Niko još nije odgovarao za ubistvo

Za njeno ubistvo je bio optužen Faik Ramadani, dok je tada maloletni Bejtul Raćipi optužen da je pomagao Ramadaniju posle ubistva. Obojica su u maju 2004. oslobođena optužbi usled nedostatka dokaza.

ČITAJTE:  Češka: Ukida se obavezna operacija za trasrodne osobe

Za ubistvo do sada niko nije odgovarao. Neposredno pre ubistva Merlinka je izjavio da planira da se povuče iz prostitucije.

Igrala u dva Žilnikova filma

Reditelj Želimir Žilnik bio je očaran njenim talentom, te je Merlinka 1986. godine zaigrala u dva Žilnikova filma Beograde, dobro jutro i Lijepe žene prolaze kroz grad, a 1995. godine ostvarila glavnu ulogu u filmu Dupe od mramora.

Izdala je i autobiografski roman Terezin sin 2001. i dopunila 2002. godine. Živela je na Kalemegdanu, u zgradi Narodne opservatorije, a potom Beogradskog planetarijuma i bila njihov nastojnik.

Prema rečima savremenika, bila je dobar čovek, ljudi u kraju su je simpatisali. Često su je viđali dok hrani pse lutalice na Kalemegdanu. O sebi je govorila kako u ženskom, tako i u muškom rodu.

ČITAJTE:  Gej mladić prekinuo štrajk glađu, nezadovoljan postupanjem policije

Podsećanja radi, ove godine je demoliran i memorijal posvećen ubijenoj trans devojci Noi Milivojev, koja se prvo vodila kao nestala, da bi njeno telo bilo pronađeno 6. jula u stanu u centru Beograda. Njen partner je Ognjen D. je osumnjičen za ubistvo.

Izvor: Blic


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.