Uhapšena dvojica zbog sumnje da su pretukli čoveka jer su mislili da je gej

Pripadnici policije uhapsili su S. K. (26) i N. J. (26 , jer su, kako se sumnja, u lokalu u centru Beograda jednog tridesetdevetogodišnjaka nazvali gejem, a zatim mu zadali više udaraca po glavi i naneli mu tešku telesnu povredu, saopštio je MUP. Kako se navodi, oni se sumnjiče za nasilničko ponašanje i nanošenje teške telesne povrede. Napadnuti Ilija Vučević u izjavi za N1 rekao je da je pretučen jer su napadači mislili da je homoseksualac i da se nada da će napad biti okarakterisan kao napad iz mržnje.

U noći između petka i subote Vučević je, kako je ispričao, napadnut u centru Beograda. On je naveo da je sa suprugom, dvoje prijatelja i psom svratio u jednu piceriju.

“Moj drug je stao u red, ali nije mogao sve sam da ponese, pa me je zamolio da mu pomognem. Optužila su me dvojica momaka da ulazim preko reda, na šta sam ja rekao da smo zajedno, što su oni shvatili da smo par. Videli su i moju torbu za psa, a to im je bio znak da smo homoseksualci. Krenuli su verbalni napadi, a onda i fizički”, rekao Vučević.

On je naveo da policija treba da uradi karakterisanje napada, ali da se on nada će biti okarakterisan kao napad iz mržnje.

“Iako ne pripadam LGBT populaciji, bio sam napadnut zbog toga. Nisam bio svestan sa kakvim se problemima sreće svako ko se ne uklapa u šablon, svakog dana i svakom mestu”, rekao je Vučević.

Međutim, policija uhapšene S.K. i N.J. sumnjiči za nasilničko ponašanje i nanošenje teške telesne povrede. Ukoliko se pokaže da su oni njega napali zato što je pripadnik LGBT populacije, kako i MUP navodi u saopštenju, ovaj napad se može okarakterisati i da je počinjen iz mržnje, za šta Kriivčni zakonik predviđe težu kaznu.

Kako je saopštio MUP, dvojici napadača određeno je zadržavanje od 48 sati i oni će uz krivičnu prijavu, biti privedeni Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

Zbog napada na Vučevića, juče je reagovala i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković. Ona je saopštila da oštro osuđuje taj napad.

“Nedopustivo je i zabranjeno svako nasilje zbog bilo kojeg stvarnog ili pretpostavljenog ličnog svojstva. Ovo govori da su naši LGBT građani i građanke izloženi nasilju zbog svoje seksulane orjentacije, što predstavlja drastičan primer diskriminacije”, navela je poverenica na Tviter nalogu.

Izvor: Insajder, N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.