GLIC: Blagim kaznama tužilaštvo i sudstvo postaju saučesnici u nasilju!

Gej lezbejski info centar želi da pohvali pripadnike MUP što su u kratkom roku pronašli nasilnike koji su naneli teške telesne povrede Iliji Vučeviću koji je za vikend napadnut u Beogradu, ali dobar rad pripadnika MUP pada u vodu jer tužilaštvo i sudstvo dozvoljavaju da se nasilnici izvuku sa minimalnim kaznama, u ovom slučaju uslovnim kaznama od godinu dana!

Takvim postupcima tužioci i sudije staju na stranu nasilnika i postaju saučesnici u nasilju! Svedoci smo povećanja nasilja i umesto da se nasilje suzbija tako što bi se nasilnici oštrije kažnjavali, imamo praksu kojom se nasilnici „izvlače“ sa blagim kaznama.

U navedenom slučaju napada na Iliju Vučevića je to posebno problematično jer su mu nasilnici naneli teške telesne povrede i napad je motivisan mržnjom, što je članom 54a Krivičnog zakonika otežavajuća okolnost. I pored svega toga, nasilnici su kažnjeni uslovnom kaznom i to u zakonski minimalnom trajanju od godinu dana, odnosno osam meseci.

Pozivamo građane, organizacije civilnog društva, političke partije i državne institucije da izraze nezadovoljstvo blagim kaznenim politikama prema nasilnicima koje sprovodi srpsko tužilaštvo i sudstvo i da zahtevamo oštrije kazne kako bi se nasilje u Srbiji smanjilo.

ČITAJTE:  Protest srednjoškolaca u Leskovcu protiv Parade ponosa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.