Uganda hoće da ubija gejeve

Uganda će ubrzo početi da ubija gejeve. Ta afrička država u narednih nekoliko nedelja planira da usvoji kontroverzan zakon koji propisuje smrtnu kaznu za sve homoseksualce uhvaćene u seksu.

Prema navodima ministra za pitanja etike i integracije Simon Lokodoa, zakon će gotovo sigurno biti usvojen u skupštini.

Nacrt zakona, koji propisuje smrtnu kaznu za gej seks, biće predstavljen poslanicima u narednih nekoliko nedelja. On će biti izglasan do kraja godine i očekujemo da će ga podržati dve trećine parlamenta. Tu meru podržava i predsednik Ugande Joveri Museveni, rekao je Lokodo.

Ministar je naveo da su homoseksualci sramota za celu naciju.

Građani Ugande po prirodi nisu homoseksualci. Međutim, na delu je masovno ispiranje mozga. Aktivisti koji se bore za prava LGBT grupa pričaju mladima da je homoseksualnost urođena i da oni treba da žive u skladu s njom. Ti ljudi idu po školama, gde truju omladinu i propagiraju da je biti gej sasvim u redu – naglasio je Lokado.

On je dodao da je trenutni zakon o homoseksualcima previše blag.

Aktuelni zakon predviđa zatvorske kazne ili doživotnu robiju za gejeve. Stavili smo jasno do znanja da svako ko je homoseksualac ili promoviše gejeve mora da ide u zatvor. Ipak, to nije dovoljno. Zato uvodimo novi zakon, koji propisuje smrtnu kaznu za sve koji počine užasni čin kao što je homoseksualni seks – istakao je ministar.

Prema njegovim rečima, država je spremna za salvu kritika sveta posle uvođenja zakona.

To nas brine, ali izdržaćemo pritiske. Međunarodna zajednica neće moći da nas ucenjuje – poručio je Lokodo.

Najava novog zakona već je izazvala strah među LGBT populacijom u Ugandi. Aktivista Pepe Julijan Onzijema naveo je da će nova, surova pravila podstaći progon gejeva.

Stotine gejeva biće primorano da beži u strahu za svoju bezbednost. Taj zakon je potpuni užas. Plašimo se za svoje živote – naveo je Onzijema koji je podsetio da su gejevi doživeli sličan progon kad je Uganda pre pet godina prvi put pokušala da uvede sporni zakon.

Tada je, inače afrička zemlja pod pritiskom iz inostranstva bila primorana da odustane od smrtne kazne za gejeve. Amerika i Svetska banka uskratile su joj finansijsku pomoć.

Izvor: Informer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.