Učesnicima gej parade u Sarajevu stigla podrška iz Srbije


Građani koji se protive prvoj Povorci ponosa u BiH okupili su se na Ciglanama u Sarajevu kako bi se, kako su poručili, mirno i dostojanstveno borili protiv nemorala i devijacija u društvu.
Desetine građana izašli su na ovaj kontraskup Povorci ponosa i jasno poručuju kako su protiv održavanja LGBT paradiranja koje počinje danas u 12 časova ispred Večne vatre. Očekuje se pristizanje još građana, a nakon toga će uslediti kratka mirna šetnja kojom izražavaju nezadovoljstvo, piše Klix.ba.
Neki od natpisa na njihovim transparentima glase: “Još će me biti sramota reći da sam muškarac i da imam ženu”, “Licemjerni Gadovi Bolesnih Težnji”, “Levati, u svoja četiri zida”, “Ne budi Derpe, drži do sebe”, “Budi gej, ali ne nameći meni da je ok”…
Sanin Musa, teolog i univerzitetski profesor, jedan je od organizatora današnjeg okupljanja.
Naša osnovna poruka je reći ‘ne’ nemoralu koje nam želi nametnuti LGBT populacija. Dakle, svoje poglede na seksualno iskustvo koje žele uneti na naše trgove, škole… A ‘da’ kažemo svim tradicionalnim vrednostima koje su krasile ovaj grad, narod i državu, a to su brak, porodica i deca. Mi se danas kitimo nekim retoričkim zavrzlamama kao što su heteroseksualac, transrodno… Brak je između muškarca i žene kao što je to uvek bilo, kao što je to Bog stvorio, kako između ljudi, tako i između životinja”, rekao je Musa.
Na skupu je i Sabedia Brahović koji je rekao kako je na kontraskup Povorci ponosa došao čak iz Švajcarske.
Smatram da je neprirodno ono što ovi danas rade, a ja podržavam sve što je prirodno. Nadam se s verske strane da danas ovde neće biti nasilja. Vera sama nalaže da sve bude mirnim putem i bez nasilja“, rekao je Brahović.
Na Paradu stigli i aktivisti iz Srbije
Grupa aktivista iz Zrenjanina stigla je jutros u Sarajevo kako bi učestvovali na povorci ponosa, te pružili podršku aktivistima koji se bore za prava LGBTIQ osoba.
Autobus iz Srbije je stigao pod pratnjom do Narodnog pozorišta u Sarajevu, a aktivisti iz Srbije su se uputili prema Titovoj ulici, javlja novinar “Nezavisnih”.
Svi učesnici parade dobili su na papiru ispisane sigurnosne napomene da moraju da slede instrukcije od policije, da se preporučuje da učesnici nakon završetka idu odmah svojim kućama, te da se izbegava kretanje po gradu tokom dana.
Ukoliko neko od učesnika odluči da ostane u centru nakon završetka povorke uputstva policije su da vodi računa o dešavanjima, te da bilo kakve sumnjive aktivnosti prijavi policiji, da sva vidljiva obeležja treba da skloni u neprovidnu kesu ili ruksak. Takođe se preporučuje da u narednim satima izbegavaju Baš čaršiju, Koševo, Grbavicu ili Ilidžu, takođe i veće tržne centre.

ČITAJTE:  Transfobična LGSM odgovara Irineju

“Nezavisne” nezvanično saznaju da se određene grupe navijača Željezničara i Sarajeva oklupljaju u nekim delovima grada.

Brojni policijski službenici osiguravaju i ovaj skup na Ciglanama, ali u ovom delu Sarajeva saobraćaj neće biti obustavljen u narednim satima kao što je to slučaj na glavnoj sarajevskoj saobraćajnici.

Izvor: Radio021

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.