U Srbiji deca već rastu u istopolnim zajednicama


U Srbiji živi 500.000 LGBT osoba, a i dalje ne postoje dobri ili adekvatni zakoni koji bi regulisali njihova prava, ocenila je predstavnica organizacije Labris Jelena Vasiljvić. Na skupu “Kakav je odgovor Srbije na homofobiju?” 16. maja ukazano je da i dalje postoji veliki broj napada na LGBT osobe, da Srbija nema zakon o istopolnim brakovima i da u Srbiji nedostaju dijalog i obrazovanje o LGBT temama.

Vasiljević je u debati u EU info centru, pred Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije koji se obeležava 17. maja, upitala i da li je država svesna da ima premijerku čija partnerka nije “zakonski prepoznata” i da li zna šta će se desiti ako one požele da imaju decu.

ČITAJTE:  Gej mladić prekinuo štrajk glađu, nezadovoljan postupanjem policije

“Mi živimo u istopolnim zajednicama, u tim porodicama rastu naša deca, ali ih zakon ne štiti”, rekla je Vasiljević.

Izrazila je nezadovoljstvo što Srbija još nema zakon o istopolnim brakovima koji bi omogućio obične stvari: da partnera mogu da odvedu u bolnicu, da mu ostave nasledstvo ili da zajedno uzmu kredit.

Na skupu su učestovale i poverenica Srbije za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankica Janković, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović, predstavnica udruženja Egal Helena Vuković.

Ocenjeno je i da ništa značajno nije urađeno od 2017, kada je zaključeno da u Srbiji nedostaju dijalog i obrazovanje o LGBT temama, a nema ni adekvatnog kažnjavanja napada iz mržnje.

Vuković je ocenila da se u Srbiji sve svodi na “gašenje požara” i da LGBT zajednica postaje vidljiva kroz izveštaje iz “crne hronike”.

ČITAJTE:  Gruzija ograničava prava LGBT zajednice

Umesto da sistem štiti zajednicu od 20.000 transrodnih osoba, nema izmena u matičnim knjigama, te se prijava da je neko promenio pol obavlja uz potvrdu ministara zdravlja i lokalne samouprave.

“Država mora da zna da 20% ljudi ide do kraja i promeni pol, a 80% njih ne, iako se oseća i živi kao osoba suprotnog pola”, rekla je Vuković i navela da je veoma loše što je takav predlog prošao i zaštitnika građana.

Janković i Paunović su ocenile da je redovno održavanje parade ponosa i transparade korak napred. Podsetile su da su i predstavnici MUP-a i tužilaštva obučeni za rad s LGBT populacijom.

Janković je ukazala i na odgovornost medija za nekorektan odnos društva prema toj grupi ljudi.

ČITAJTE:  Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog optužbe za policijsko zlostavljanje LGBT osoba

Navela je da se 6,6% svih pritužbi koje dobija kao poverenica za zaštitu ravnopravnosti, odnosi na LGBT zajednicu. Od toga se 54,8% pritužbi odnosi na javno informisanje, 7% na obrazuvanje a 2,7% na rad i zapošljavanje.

U debati je ocenjeno da EU info centar i nije pravo mesto za to jer se prava LGBT u EU podrazumevaju, te da bi takve skupove “trebalo održati u Crnoj Travi, Babušnici i Surdulici”.

Vasiljević je rekla i da su i dalje u prodaji udžbenici s tekstovima koji diskriminišu LGBT populaciju, bez obzira na preporuku Ministarstva prosvete da se ti udžbenici povuku.

Izvor: EurActiv


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.