U junu prvi online Global Pride


LGBT+ organizacije koje organizuju prajd marševe širom sveta udružile su se kako bi održale prvi online Global Pride događaj u junu, nakon što su više od dvesta prajdova odloženi zbog pandemije koronavirusa.

Global Pride će se prenositi uživo 27. juna, počevši od Istočne Azije, Australije i Novog Zelanda, ka zapadu Sjedinjenih Država, rekao je Steve Taylor, glasnogovornik Udruženja organizatora evropskih prajdova (EPOA).

Ovaj događaj će uključivati muzičke nastupe, govore i ključne poruke aktivista za ljudska prava. “Prajd trenutno nije ničiji prioritet”, rekao je Taylor, koji je došao do ove ideje, “ali osećaj zajedništva, ljubavi i povezanosti koji prajd daje ljudima, ponekad i prvi put u životu, neverovatna je stvar kojoj se svedoči svake godine i bilo bi pogubno da se to ne dogodi na neki način.”

ČITAJTE:  Zaštitnik građana pokrenuo postupak zbog optužbe za policijsko zlostavljanje LGBT osoba

Regionalne i nacionalne mreže prajdova koje predstavljaju oko 800 prajdova prijavile su se za učestvovanje, a sledeća faza je regrutovanje pojedinačnih prajdova, rekao je Taylor.

“Posebno želimo da ovaj događaj bude dostupan ljudima koji nikad nisu bili na prajdu, zbog toga gde žive ili zbog njihovih porodica”, rekao je.

Organizatori se nadaju da će milioni ljudi širom sveta učestvovati u planiranom interaktivnom događaju, s nastupima koji još nisu potvrđeni, ali koji bi trebalo biti na različitim jezicima, uključujući španski, francuski i portugalski. Platforma putem koje će se prenositi događaj još nije potvrđena.

“Kroz bol uzrokovanu korona virusom, poslaćemo virtualnu poruku nade, utehe i ljubavi” rekao je Ron de Harte, potpredsednik Asocijacije američkih prajdova.

ČITAJTE:  Premijer Grčke i 175 poslanika isključeni iz crkve zbog zakona

Izvor: lgbti.ba


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.