U Hajd parku se potukle feministkinje i transseksualke

Transrodnost je trenutno jedna od najosetljivijih tema u Velikoj Britaniji koja izaziva strastvenu debatu među borcima za ravnopravnost.

Prošle nedelje strasti su doživele erupciju u vidu direktnog nasilja kakvo se obično dovodi u vezu sa fudbalskim navijačima huliganima.

Dve grupe – Transekskluzione radikalne feministkinje (TERF) i njihovi ogorčeni neprijatelji Trans aktivisti – sukobile su se na do sada neviđeni način, a sve se završilo tako što je 60-godišnja žena oborena na zemlju i zadobila udarac pesnicom u lice. Nemili događaj je snimljen i trenutno ga istražuje policija.

Majka dvoje deca Marija Meklahlan, koje se predstavlja kao “rodno kritička feministkinja”, napadnuta je u sredu u delu londonskog Hajd parka namenjenom okupljanjima. Zajedno s grupom od oko 50-ak članova TERF, očekivala je da sazna detalje o tajnom mestu održavanja diskusije o temi “Šta je pol? Zakon o priznavanju polova i sve izvan njega”.

TERF su feministkinje koje se protive pojedinim kampanjama transrodnih žena. Protest je trebalo da se održi u opštinskom centru u Nju Krosu, u jugoistočnom Londonu, ali je plan promenjen zbog protesta Trans aktivista.

Među grupama koje su pretile da će protestovati bilo je i udruženje LGBTQ+ sa Univerziteta Goldsmits, organizacija pod nazivom Sisters Uncut i udruženje Action for trans health u Londonu.

– Razgovarala sam s Mirandom Jardli, jednom od govornica, kada su počeli da pristižu ljudi koji su izgledali drugačije od nas – rekla je Meklahlan za Mejl on sandej, dodavši da su pridošlice bile mlade i ličile na gimnazijalke.

– Počele su rasprave, ali sam se ja držala po strani – ispričala je Meklahlanova.

Miranda Jardli je ugledna transrodna autorka i gostovala je na manifestaciji, zajedno sa dr Džulijom Lond, koja za sebe kaže da je “lezbijska feministkinja i branilac prostora namenjenog isključivo ženama”.

ČITAJTE:  Šta i prosečan Srbin treba da zna o trans osobama

Prema rečima Meklahlanove, Džulija Lond trebalo je da otpeva pesmu koju je napisala.

– Uzela je megafon i čim ga je približila ustima, deca su počela da vrište: “Kada TERF napada, uzvraćamo udarac!”

Ona kaže da su pridošlice bivale sve glasnije i da su u jednom trenutku otele kameru Meklahlanovoj, koja je htela da snimi događaj.

– Mislim da je bila devojka, ali ne mogu da tvrdim zato što su spustile kapuljače na oči – dodala je.

Snimak je postavljen na Jutjubu dan nakon napada i od tada je pregledan desetine hiljada puta.

U saopštenju policije Meklahlanova je ispričala da su joj razbili kameru i ukrali memorijsku karticu. Osim toga, zaradila je gadnu masnicu na licu, ima crvene ogrebotine na vratu i povrede na kolima.

– Nisam otišla u bolnicu, ali me je sve to zaista potreslo – rekla je ona.

Izvor: Blic

One comment

  1. Sta hoce te feministkinje zar zene nemaju vec velika prava,ja ne bih primao zene u policiji i vojsci izuzev da rade civilne poslove.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.