U Brazilu počela prodaja testova na HIV u apotekama


U brazilskim apotekama počela je prodaja testova za otkrivanje virusa HIV-a, a očekuje se da će oni biti dostupni u celoj zemlji do kraja meseca, što se ocenjuje kao napredak u borbi protiv tog virusa.

Prvi „autotestovi“ na virus HIV-a stigli su prethodne nedelje na rafove apoteka u državi Rio de Žaneiro, a ove nedelje će početi da se prodaju i u državama Sao Paulo i Espirito Santo, takođe na jugoistoku zemlje, pre nego što postanu dostupni širom zemlje do kraja jula.

Testom koji su odobrile sanitarne vlasti, može da se utvrdi da li je testirana osoba nosilac virusa.

U Brazilu, zemlji od 200 miliona stanovnika, ljudi nevoljno odlaze u sanitarne ustanove da se testiraju. Tako gotovo 20 osto nosilaca HIV infekcije ne zna da su seropozitivni, što je oko 150.000 ljudi, od ukupno oko 800.000 zaraženih u zemlji.

ČITAJTE:  Drag kraljica nosi olimpijsku baklju u Parizu

Brazil je tako postao prva zemlja u Latinskoj Americi i Karibima koja u apotekama prodaje testove za samostalnu proveru. To se već radi u nekoliko razvijenih zemalja, kao što su SAD, Velika Britanija i Francuska.

Brazil je pionir u borbi protiv side i nudi besplatno lečenje svakome kod koga je utvrđeno prisustvo virusa.

Farmaceuti, lekari i proizvođači ocenjuju da ovaj test predstavlja značajan napredak u porbi protiv HIV-a, jer što se virus pre detektuje to se bolje leči, navodi agencija Frans pres.

Teško je prihvatiti činjenicu da je osoba seropozitivna, zato u nekim apotekama u Brazilu postoji izdvojena prostorija gde klijenti mogu da urade test, a na kutiji proizvoda nalazi se telefonski broj preko kojeg besplatno može da se dobije psihološka pomoć i informacije o lečenju.

ČITAJTE:  Tim sa pet transrodnih osoba dominirao na turniru ženskih ekipa

Izvor: RTS


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

One comment

  1. U Novom Sadu sam pre dvanaest godina redovno kupio HIV test u apoteci tako da mi je čudno da se tek sada prodaje u Brazilu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.