U Beogradu otvorena banka reproduktivnih ćelija

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da je za Srbiju veoma značajno što je otvorena banka reproduktivnih ćelija, što će pomoći građanima Srbije koji žele da postanu roditelji i dobiju decu, ali i ženama bez partnera.

“Ovakva banka omogućiće našim ljudima da ne moraju da odlaze iz zemlje kako bi takve usluge koristili po svetu, već će moći svoje probleme da reše ovde”, rekao je Lončar prilikom otvaranja ove banke u Beogradu.

On je rekao da su potencijalni donori žene između 21 i 34 godine, koje moraju da budu zdrave i psihički i fizički, kao i muškarci do 40 godina, takođe potpuno zdravi.

“Rade se adekvatni testovi i želimo da pokušamo da što više donora bude iz Srbije. Da probudimo svest ljudima kolika je potreba za tim i u našoj zemlji. Hajde da imamo što više donora i da pomognemo ljudima koji se bore za potomstvo”, rekao je Lončar.

On je dodao da je anonimnost zagarantovana, te da je sve uređeno pravilnikom i da se do podataka ne može doći.

“Mnogo više nas umire nego što se rađa, hajde da pomognemo onima koji imaju tu želju i koji se trude da dobiju potomstvo. Država će da stvori preduslove za sve, ali ima deo koji moraju ljudi da urade sami”, rekao je Lončar.

On je istakao da na ovaj način decu mogu da dobiju i žene koje nemaju partnere ili ukoliko njihov partner nema adekvatne spermatozoide.

“Ovo je veliki dan. Konačno smo došli do toga. Država je obezbedila više od milion evra za opremu. Ovo je izuzetno složen i skup proces. Moramo biti odgovorni i da razmišljamo na vreme”, rekao je Lončar.

On je naveo da je donesen zakon koji je omogućio da sve bude regularno i kako bi sve teklo bez ikakvih problema.

U Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj ulici u Beogradu danas je otvorena prva banka reproduktivnih ćelija u Srbiji, što će parovima bez dece omogućiti da lečenjem u zemlji dobiju potomstvo. U banci će se čuvati spermatozoidi i jajne ćelije, ali i embrioni donatora, a svi parovi koji imaju problem sa začećem, iz banke će dobiti reproduktivni materijal.

Izvor: N1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.