U Beogradu održana litija protiv Evroprajda


Više od 10.000 ljudi večeras je prošetalo glavnim ulicama Beograda u litiji protiv održavanja Evroprajda u prestonici Srbije.

Uz povike „Nećemo gej paradu i okupaciju Zapada“!, „Ne damo svetinje“!, zastave Srbije i SPC, miris zapaljenog tamjana, krstove, raspeća, ikone Hrista, Bogorodice i raznih svetitelja, bomoljačke i pesme o KiM, litija je krenula ispred beogradskog sedišta Srpske patrijaršije i preko Zelenog venca, Terazija, ulica kralja Milana i Resavske svoj „krsni hod“ kroz Bograd završila ispred crkve svetog Marka na Tašmajdanu.

U litiji je nošen trasnsparent „Dalje ruke od naše dece“ i plakati sa fotografijama pokojnog mitrpolita Amfilohija (Radovića) i vladike Atanasija (Jevtića), kao i episkopra banatskog Nikanora (Bogunovića) i zvorničko-tuzlanskog Fotija (Sladojevića). Mitropolit Amfihije i vladika Atanasije su za života imali jasan i glasan stav o gej-paradama, dok su vladike Nikanor i Fotije za sada jedini srpski arhijreji koji su se javno oglasili povodom Evro prajda, čije je održavanje u Beogradu najavljeno od 12. 18. septembra.

ČITAJTE:  Američki predsednički kandidati razlikuju se u stavovima o LGBTQ pravima

Večerašnje okupljanje i litija održani su prvog dana Velkogospojinskog posta, a organizatori – Udruženje za čuvanje ćirilice „Dobica Erić“ i druga udruženja koja se deklarišu kao pravoslavna i svetosavska novi „krsni hod“ kroz Beograd najavlju na praznik Uspenja Presvete Bogorodice – Veliku Gospojinu 28. avgusta.

U litiji, koju j obezbeđivala saobraćajna policija, večeras su bili Beograđani svih uzrasta, od starijih osoba do beba, kao i mnogobrojni sveštenici i monaštvo. Pojedni portali javljaju da je vladika Nikanor dao blagoslov svom sveštenstvu, monaštvu i vernicima Eparhije banatske da večeras učestvuju u ovoj litiji protiv Evro prajda pod nazivom „Beograd je Bogorodičin grad“.

Izvor: Danas


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.