Tviter blokirao pisca Džordana Pitersona zbog transfobičnih komentara


Tviter je suspendovao profil Džordana Pitersona, kanadskog pisca i profesora kliničke psihologije na Univerzitetu Toronta, nakon što je napisao tvit o transrodnom glumcu Eliotu Pejdžu koji je prekršio uslove platforme, rekla je njegova ćerka.

“Vau. Moj otac je dobio opomenu, nema više Tvitera za njega dok ne izbriše tvit. Definitivno nije platforma za slobodu govora u ovom trenutku”, rekla je.

Piterson je blokiran zbog neprimerenog komentara o transrodnom glumcu Eliotu Pejdžu koji je pre bio poznat pod imenom Elen.

“Sećate li se kada je ponos bio greh? A Elen Pejdž je upravo uklonila grudi a to je uradio lekar kriminalac”, napisao je Piterson.

Platforma je njegov tvit označila kao “ponašanje koje izaziva mržnju”. Politički komentator Dejvid Rubin rekao je da Piterson neće izbrisati tvit niti se izviniti zbog napisanog.

ČITAJTE:  Dženifer Kulidž se zahvalila "zlim gejevima koji su pokušali da je ubiju"

Tvit je napisan 22. juna, istog dana kada je objavljena treća sezona Netfliksove serije “The Umbrella Academy” u kojoj Eliot ima glavnu ulogu.

Ovo nije prvi put da se Džordan našao na meti kritika zbog kontroverznih tvitova. Pisac je nakratko napustio Tviter u maju nakon što je rekao da plus-size model kupaćeg kostima Sports Illustrated “nije lep”.

Na naslovnoj strani časopisa bila je prikazana Jumi Nu, 25-godišnja manekenka s oblinama i prva azijska plus-size manekenka koja se pojavila u Sports Illustratedu.

“Izvini. Nije lepo. I nikakva količina autoritarne tolerancije to neće promeniti”, napisao je i dobio opomenu.

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.