Gej fudbaler se boji da ide u Katar


I da ga selektor pozove za Svetsko prvenstvo, Kavaljo bi porazmislio da li bi išao u zemlju u kojoj vladaju šerijatski zakoni

Australijski fudbaler Džoš Kavaljo, osim što se nesumnjivo radi o solidnom igraču, reprezentativnom kalibru, nedavno je postao ppoznat i po tome da je prvi aktivni profesionalni fudbaler koji se javno deklarisao kao homoseksualac. Iako nije reprezentativac, ovaj 22-godišnji levonogi igrač je izjavio da bi ga svakako bilo strah ići na Svetsko prvenstvo u Kataru jer je “čitao kako tamo gejevima preti smrtna kazna”.

O toj je temi pričao i za “Sky Sports”.

– Bila bi mi čast predstavljati Australiju na Svetskom prvenstvu, ali zakoni u Kataru su šokantni. Želim napraviti nešto zbilja dobro u svojoj karijeri. Uvek sam sanjao da ću igrati za svoju zemlju na Svetskom prvenstvu, ali ne želim rizikovati život – rekao je Kavaljo u razgovoru za “Sky Sports”.

ČITAJTE:  Žena u Rusiji osuđena na zatvor zbog minđuša duginiih boja

Katar jeste država koja ima rigorozne zakone prema homoseksualcima, ali za vreme trajanja Mundijala, kako je više puta rečeno od tamošnjih zvaničnika, garantuje sigurnost homoseksualcima, kako fudbalerima tako i navijačima koji se boje dolaska u tu zemlju na Svetsko prvenstvo u novembru. Tako je barem nedavno rekao izvršni direktor organizacijionog odbora Naser Al Kater za “CNN”.

Šerijatski zakoni propisani su samo za lokalno stanovništvo, dok su za strance javni izlivi istospolne ljubavi kažnjivi zatvorom.

– On je dobrodošao u Kataru, pozivamo ga da dođe i vidi, čak i pre Svetskog prvenstva. Niko se ovde ne oseća ugroženo ni nesigurno – poručio je Al Kater.

Prema studiji iz 2019. godine, Katar je proglašen drugim najopasnijim odredištem na svetu za ljude alternativnih oblika seksualnosti, ali Al Kater tvrdi da je takva percepcija nepoštena.

ČITAJTE:  Predstavljali se kao pripadnici LGBT zajednice, pa pljačkali strance

– Ona je poslednjih godina čak i lošija, bez obzira na to koliko se država Katar trudila da ubrza napredak. O tome se uopštee ne govori – rekao je šef organizacije Mundijala

Svetsko prvenstvo u Kataru igraće se od 21. novembra do 18. decembra na najmanjem području u istoriji, na kojem će najveća udaljenost među stadionima biti 55 kilometara. Svi su, naime, smešteni u samom gradu Dohi ili na njegovoj periferiji.

Izvor: Telegraf.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.