Treći Merlinka klasik film festival u Kinoteci od 12. do 18. septembra


Treći Merlinka klasik film festival obeležava sto godina od rođenja italijanskog reditelja i pisca Pjera Paola Pazolini i četrdeset godina od smrti nemačkoj reditelja Rajnera Vernera Fasbindera. Za sedam dana festivala biće prikazano četrnaest filmova među kojima su i pet premijera.

Festival u ponedeljak, 12. septembra u 18 časova premijerno otvara domaći dokumentarni film „Borba koja traje“ u režiji Aleksandra Nikolića, koji prikazuje istoriju epidemije HIV-a u Srbiji, personalizujući je putem životnih priča i ispovesti sagovornika koji žive sa HIV-om. Film oslikava istorijske promene i razvoj epidemije, te govori o društvenoj panici i stigmi koja se obrušava na obolele od HIV-a. Nakon projekcije filma biće organizovan razgovor sa autorom.

U utorak, 13. septembra biće premijerno prikazani nagrađivani švedski igrani filmovi „Nešto mora da se slomi“ u režiji Ester Martin Bergsmark o strasnoj ljubavi između Sebastijana koji želi da bude žena i Andreasa koji nije gej i „Moj otac Marijana“ u režiji Martena Klingberga koji prati sveštenika iz malog grada koji odlučuje da nastavak svog života živi kao Marijana.

ČITAJTE:  Oglasio se predstavnik Srbije na Evroviziji Luke Black: "Ja sam gej"

Petak, 16. septembar rezervisan je za svetsku premijeru slovenačkog dokumentarnog filma LGBT_SLO_1984 u režiji Borisa Petkoviča. Film prati rađanje slovenačke LGBT scene 1984. godine kada je organizovan Magnus gej kulturni festival u okviru koga prvi LGBT filmski festival u Evropi. Nakon filma biće organizovan razgovor sa autorima filma Borisom Petkovičem, Suzanom Tratnik i Romanom Kuharom, kao i sagovornikom u filmu, aktivistom Kurtom Kricklerom iz Beča. Tema razgovora biće proširena i na istoriju razvoja LGBT scene u republikama bivše SFRJ.

Vikend, 17. i 18. septembar rezervisani su za projekcije filmova Pjera Paola Pazolinija kao što su Cvet 1001 noći (1974), Teorema (1968), Kenterberijske priče (1972) i Salo, ili 120 dana Sodome (1975). Pazolini je snimio više od dvadeset filmova za koje je nagrađen Zlatnim i Srebrnim medvedom u Berlinu, nominovan za Zlatnu palmu u Kanu i Zlatnog medveda u Veneciji. Svirepo je ubijen u 52. godini 1975. godine.

ČITAJTE:  Boljšoj teatar izbacio poznati balet jer promoviše LGBT stil života

Pored ovih biće prikazani i američki filmovi „Filadelfija“ Džonatana Deme iz 1993. godine, nikada do sada u Srbiji prikazani „Ružičasti narcis“ Džejmsa Bidguda iz 1971. i „Ponoćni kauboj“ Džona Šlesingera iz 1969., nemački filmovi „Kerel“ Rajnera Vernera Fasbindera iz 1982. i „Posledica“ Volfganga Petersena iz 1977. i srpski film „Parada“ Srđana Dragojevića iz 2011.

Festival je organizovan uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Jugoslovenske kinoteke, Gete instituta, Italijanskim kulturnim centrom, Švedskog filmskog instituta i Švedskom ambasadom u Beogradu.

Više o programu: www.merlinka.com/classics


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.