Oglasila se Lekarska komora Srbije povodom izjava dr Antonijevića


Zbog izjave doktora Borislava Antonijevića iz Udruženja građana “Lekari i roditelji za nauku i etiku” koji je rekao da je homoseksualnost bolest koja mora da se leči, oglasila i Lekarska komora Srbije.

U izjavi za Euronews Srbija oni su naveli da će u narednom periodu postupiti u okviru svojih nadležnosti. Istovremeno, “najoštrije su osudili”, kako su naveli, svaku rasnu, versku, polnu, nacionalnu, klasnu, političku i drugu vrstu diskriminacije.
Izjava Antonijevića izavala je proteklih dana buru rekacija, kako na društvenim mrežama, tako i u javnosti, a poziv Lekarskoj komori da reaguje uputio je direktor Beograd prajda Marko Mihajlović koji je sa Antonijevićem i gostovao u emisiji na Kurir televiziji gde je sporna izjava i izneta.

Naime, dr Antonijević, koji je tokom gostovanja za sebe istakao da je doktor medicine, komentarišući pitanje skorijeg održavanja Evroprajda u Beogradu, naveo je da se tome protivi objašnjavajući da ne može da dozvoli da se “promovišu neprirodne stvari”.
“Homoseksualnost je bila i ostala bolest. I naravno, može da se leči kao i svaka bolest”, bio je tada izričit Antonijević.

Međutim, ovu izjavu demantuje činjenica stara 33 godine, tačnije od 17. maja 1990. godine, koja kaže da je homoseksualnost uklonjena iz Međunarodne klasifikacije bolesti, odnosno Svetska zdravstvena organizacija skinula ju je sa liste mentalnih bolesti. Zbog toga se i ovaj datum sada obeležava kao Međunarodni dan borbe protiv homofobije.

Upravo ovim povodom se među prvima na Tviteru oglasila Neprofitna organizacija “DaSeZna”, koja je osudila izjavu dr Antonijevića navodeći da je ovom izjavom grubo prekršen Zakon o zabrani diskiminacije.

ČITAJTE:  Transrodne osobe su zaslužile da budu priznate i poštovane

“Da homoseksualnost nije bolest potvrđuje odluka SZO koja je pre trideset dve godine skinula sa liste mentalnih poremećaja, a takođe je to učinila i Lekarska komora Srbije, čiji se Etički komitet 2008. godine jasno izjasnio o tome. Smatramo da su izneti diskriminatorni, nenaučni i krajnje štetni stavovi neprihvatljivi u našem društvu, a posebno zabrinjavajući kada dolaze od strane jednog ginekologa koji radi u državnoj bolnici”, navode iz ove organizacije, dodajući da će ovom prilikom podneti pritužbu Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, ali i da će se obratiti Lekarskoj komori kako bi, kako kažu, reagovao Etički komitet.

Iz kabineta Poverenice za rodnu ravnopravnost za Euronews Srbija navode da pritužba još nije stigla, ali da će poverenica reagovati odmah čim je dobije. U svakom slučaju, dodaju, izjavu dr Antonijevića poverenica ocenjuje kao nedopustivu.

U Lekarskoj komori za Euronews Srbija su rekli da će u narednom periodu postupiti u okviru svojih nadležnosti, ne precizirajući kada, niti o kakvim merama je reč.

“Lekarska komora Srbije, u skladu sa Hipokratovom zakletvom, najoštrije osuđuje svaku rasnu, versku, polnu, nacionalnu, klasnu, političku i svaku drugu vrstu diskriminacije, kao i svaki vid ponašanja ako za cilj ima uznemiravanje, omalovažavanje ili vređanje pojedinaca ili određene grupe”, naveli su oni.

Miletić: Homoseksualnost se u Srbiji ne leči, jer se ne definiše kao bolest

Komentarišući ovu izjavu za Euronews Srbija, aktivista LGBT+ zajednice i pravnik Goran Miletić smatra da dr Antonijević ima pravo na stav, tačnije da nešto voli ili ne voli, ali dodaje da kao stručnjak mora da poštuje etičke i profesionalne standarde struke.

ČITAJTE:  Danas je Međunarodni dan sećanja na preminule od side

“Antonijević jeste lekar, ali očigledno je da nema dovoljne kompetencije kada ovako nešto komentariše i to iz ugla stručnjaka. On ima pravo na lični stav, ali kao lekar ne može da kaže da je homoseksualnost bolest, jer ga tu demanutje stav Svetske zdravstvene organizacije, a to zapravo znači da se homoseksualnost ne leči”, kaže Miletić.

Kako kaže, Srbija poštuje međunarodne standarde, pa samim tim i stavove svetskih institucija koja se bave zdravljem čoveka. Zbog toga, kako kaže, čudi ga da jedan lekar istupa i iznosi ovakve izjave.

“Srbija prati sve što se u svetu dešava pa i kada je ova tema u pitanju. To znači da se i u Srbiji homoseksualnost više ne leči jer se ne tretira kao bolest. Na primer, ukoliko vam dete saopšti da je gej, to ne znači da vi treba da ga vodite lekaru. Naprotiv, ukoliko odete kod psihologa sa njim, on će vas uputiti na to da potražite psihološku podršku da prihvatite tu činjenicu u vašoj porodici”, objašnjava Miletić.

Psiholog: Različitosti u Srbiji se oduvek teško prihvataju

Psihološkinja i psihoterapeutkinja mr. Ana Vlajković objašnjava za Euronews Srbija da i pored toga što se u našoj zemlji, po sada već davnoj preporuci svetskih stručnjaka, homoseksualnost shvata kao nešto što nije bolest, ona se i dalje na određen način tretira kao nešto neprihvatljivo. Dokaz za to su, kaže Vlajković, upravo oprečni stavovi oko održavanja Evroprajda.

“Svi naučni dokazi su pokazali da homoseksualnost nije bolest, nije psihički niti bilo kakav drugi poremećaj. Koliko je to naučno potkrepljeno i koliko ima osnova govori činjenica da su to odavno prihvatili psihijatri i psiholozi, kao i kompletna lekaraska zajednica. Mi to doživaljamo kao postojanje razičitosti”, kaže ona.

ČITAJTE:  Preminuo je reditelj, dramski pisac i glumac Milan Jelić

Upitana kako se homoseksualnost inače u Srbiji tretira i pored toga što zvanično nije bolest, Vlajković kaže da je kroz praksu uvidela da se pripadnici LGBT populacije i dalje suočavaju sa brojnim problema – od straha od stigmatizacije, do nereagovanja države kada je zakon u pitanju, do prihvatanja okoline.

“Homoseksualnost je isto kao i heteroseksualnost, ljubav. Mi u struci gledamo na to kao pravo svakog čoveka da voli i bude voljen. Najveći problem je stigmatizacija svega što je različito, pa i kada je ova tema u pitanju. Kod nas se olako ne prihvataju deca koja su viša nego prosečna, ili ona koja imaju neki problem sa težinom. Ukoliko se na bilo koji način ne uklapate u standard vi imate problema. Ovim osobama u Srbiji nije ni malo lako, osim što imaju svoje unutrašnje borbe na početku oni treba da se suoče i sa tim kako će saopštiti porodici ili okruženju. Problem je i u tome kako oni regulišu svoje zakonske odnose, pa pošto ne mogu da stupe u brak ili zajednicu, oni pronalaze načine kroz razne ugovore. Dosta toga se promenilo, ali nije dovoljno”, kaže Vlajković.

Inače, ogranizatori Evroprajda saopštili su da iako je ostalo sedam dana do Evropske nedelje ponosa u Beogradu, a da još nije stigla zvanična odluka Ministarstva unutrašnjih poslova o zabrani skupa.

Izvor: 021.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.