Transrodna fudbalerka osvojila zlatnu medalju


Kvin, ko se identifikuje kao transrodna osoba, poneće kući u Kanadu zlatnu medalju, nakon što su u finalu pobedile Švedsku.

Kanadska fudbalerka je prva otvoreno transrodna osoba koja je osvojila olimpijsku medalju.

Kvin (orig. Quinn), čije puno ime glasi upravo tako, ponela je kući zlatnu medalju nakon finala u petak, kada su sa 3 prema 2 pobedile reprezentaciju Švedske.

Prošle godine je ova 25-ogodišnjakinja javno objavila da se identifikuje kao transrodna, nebinarna osoba i da preferira rodno neutralne zamenice.

Igra na poziciji centralnog veznog igrača, i u ženskom nacionalnom timu je od šesnaeste godine, a već je ranije govorila o važnosti predstavljanja LGBTQ osoba u sportu.

“Sport je najuzbudljiviji deo mog života i donosi mi najviše sreće”, kaže Kvin za CBC Sports. “Ukoliko mogu da omogućim deci da se bave sportom koji vole, želim da to bude moja misija.”

ČITAJTE:  Autovala se ruska teniserka Darija Kasatkina

Podsetimo, transrodni sportisti na ovim Olimpijskim igrama privukli su dosta pažnje. Ranije ove nedelje to je bila Lorel Habard, koja je ušla je u istoriju kao jedna od prvih otvoreno trans sportista koji su se takmičili u igrama. Habard nije uspela da se plasira u dalji tok takmičenja.

Kanadska reprezentacija susrešće se u finalu sa švedskim timom, koji je Australijsku reprezentaciju pobedio rezultatom 1-0 i plasirao se u finale.

Izvor: Vice


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.