Amsterdam obeležio 25 godina od prve Parade ponosa


Amsterdam je obeležio 25. godišnjicu svoje prve Parade ponosa “Šetnjom ponosa” kroz istorijski centar grada koja je okupila oko 10.000 učesnika koji su nosili zastave i ogroman transparent u obliku duge.

Festival se tradicionalno završava paradom u gradskim kanalima, zabavama, muzikom i plesom na čamcima, kejevima, u barovima i kućama, ali parada na kanalima je otkazana i 2020. i ove godine ponovo zbog pandemije korona virusa, preneo je Rojters.

“Šetnja ponosa” viđena je kao prilika da se Amsterdam ne pokaže samo kao mesto za zabavu, već i da aktivno učestvuje i pokaže svoju podršku LGBT zajednici, koja su ugrožena kako u Holandiji tako i širom sveta.

“Vremena su se promenila, a sada se mnogi (homoseksualci) više ne osećaju bezbedno, čak i u Amsterdamu 70 odsto se ne usuđuje da hoda držeći se za ruke”, rekao je Sijep de Han, koji je pokrenuo prvu paradu brodova 1996. godine.

ČITAJTE:  Zelenski odlučuje o zahtevu građana o legalizaciji gej brakova

Amsterdam je “bio gej raj pre 25 godina i to moramo da vratimo”, rekao je on za lokalnu televiziju AT5.

Na paradi su postavljene zastave iz 71 zemlje sveta u kojima je homoseksualnost zločin, zajedno sa znakom koji opisuje surove kazne propisane osuđenima.

Izvor: RTV


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.