Transfobični komentari Martine Navratilove

Martina Navratilova ustalasala određene krugove

Povela se debata na društvenim mrežama: “Govornik” Martina Navratilova, legendarna teniserka, jedna od najboljih svih vremena.

Ona je na veoma plastičan način objasnila zbog čega trans ženske osobe ne bi smele da se takmiče u konkurenciji dama u bilo kom sportu.

Njen komentar je bio odgovor na ptanje jednog tviteraša o trans osobama u sportu.

– Očito je da to nije u redu. Ne možeš samo sebe proglasiti ženskom osobom i takmičiti se protiv žena – napisala je devetostruka vimbldonska šampionka.

– Moraju postojati granice, standardi u tom smislu, a imati penis i takmiiti se kao žena ne odgovara baš tim standardima o kojima priča.

Martinin stav je brzo izazvao komentare, uglavnom negativne, javile su se upravo one osobe koje su se našle prozvanima, kao što je kanadska biciklistkinja, rođena kao muško, a takmiči se sa ženama, Rejčel Mekinon.

Ona je napisala da bi Martina trebalo da povede računa o transfobičnim komentarima koje iznosi u javnost.

Komentari slavne tensierke mnoge su šokirali i iz razloga što se ona decenijama zalagala za prava LGBT zajednice. Na kraju je, posle lavine osuda, uputila izvinjenje svima koje je uvredila svojim komentarom.

– Izvinjavam se ako sam rekla nešto što je blizu transfobije – sigurno mi to nije bila namera – edukovaću sebe malo više na ovu tmeu, a u međuvremenu zaćutaću o ovome. Hvala.

Izvor: Telegraf.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.