Transfobični ispadi Dž. K. Rouling


Britanska spisateljica Dž. K. Rouling, autorka popularnog serijala o Hariju Poteru, izazvala je buru na internetu svojom objavom na temu menstruacije.

Nezadovoljstvo jednog broja njenih obožavalaca i pripadnika LGBT+ zajednice prouzrokovao je komentar koji je imala na tekst objavljen na jednom internet sajtu posvećenom globalnom razvoju, a čiji naslov glasi: “U eri posle korona virusa stvoriti svet sa više jednakosti za ljude koji imaju menstruaciju”.

“Ljudi koji imaju menstruaciju?”, izrazila je svoje čuđenje Roulingova, i dodala: “Sigurna sam da je nekada postojala reč koja označava te ljude. Pomozite mi”.

U reakcijama koje su usliedile bilo je i optužbi da je Roulingova time menstruaciju izjednačila sa pripadnošću ženskom polu, iako, kako su naveli oni koji su zbog toga bili revoltirani, mnogi transrodni muškarci imaju menstruaciju, a mnoge žene je nemaju.

ČITAJTE:  “Srpsko nacionalno biće i druge priče” u knjižarama

Odgovarajući na kritike, Roulingova (54) je napisala da nije imala nameru da uvrijedi pripadnike transrodne zajednice, kao i da bi zajedno sa njima marširala u znak protesta ukoliko bi oni bili diskriminisani na osnovu seksualne orijentacije.

“Istovremeno, to što sam žena je oblikovalo moj život i ne smatram da ako to kažem time izražavam mržnju”, istakla je Roulingova, koja je zbog svojih gledišta o LGBT+ populaciji i u prošlosti dolazila na udar kritika.

Kako navodi “Rojters”, portparol spisateljice odbio je da komentariše njene izjave.

Izvor: Večernje novosti


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.