Beograd ove godine bez Prajda

Junski beogradski Prajd koji se već pet godina zaredom održava krajem juna u sprskoj prestonici, ove godine je otkazan zbog koronavirusa.

Kako je potvrđeno za Nova.rs od Predraga Azdejkovića, gej aktiviste i organizatora beogradskog Prajda, ovogodišnja šesta po redu šetnja otkazana je zbog pandemije koronavirusa i, kako je rekao za naš portal, nedostatka novca.

“Zbog pandemije koronavirusa sve svetske Parade ponosa koje su bile zakazane za maj, jun i jul su otkazane ili pomerene za jesen ili će biti obeležene online. Takav je slučaj i sa Beogradom. Parada ponosa Srbije koja je trebalo da bude organizovana 27. juna na svetski Dan ponosa će nažalost biti otkazana. Zbog samoizolacije i zabrane okupljanja nismo uspeli na vreme da se međusobno organizujemo, niti da prikupimo sredstva koja su potrebna za obezbeđenje koje vlasti zahtevaju kada je u pitanju ovaj događaj. Tako da će Dan ponosa biti obeležen na internetu tako što pozivamo sve koji žele da pruže podršku LGBT populaciji da tog dana svoje profilne slike na društvenim mrežama promene u dugine boje i tako povećamo online vidljivost te podrške. Nadamo se da će se toj akciji pridružiti mediji, kompanije, institcije, organizacije i pojedinci”, rekao je Azdejković.

Beograd inače ima dva prajda. Pored junskog, u septembru se održava takozvana Parada ponosa koja se u našoj državi organizuje od 2010. godine. Zvanično saopštenje organizatora junskog prajda tokom ranijih godina je da se svuda u svetu parada ponosa održava u junu kao godišnjica stounvulske revolucije.

S druge strane, septembarska Prada ponosa, kako nezvanično kažu njeni organizatori, još uvek je pod znakom pitanja, takože zbog pandemije koronavirusa.

“Još uvek je sve upitno. Prati se razvoj situacije”, rečeno je za Nova.rs.

Izvor: nova.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.