Tragičan kraj heroine koja je ustala protiv homofobije


Pre tri godine Sara Hegazi je uhapšena. Kako je posle toga otkrila, mučili su je zbog toga što je mahala prajd zastavom s duginim bojama na jednom koncertu u Kairu. Prošle nedelje Sara je izvršila samoubistvo u Kanadi.

Njeni prijatelji koji su objavili da se ubila podelili su i Sarino oproštajno pismo, ali su u svet poslali i svoje poruke solidarnosti, tuge i besa. Ubrzo su počeli da stižu homofobični odgovori ispunjeni mržnjom. Ni posle smrti Hegazi, sukobi egipatskih naprednjaka i konzervativaca nisu uminuli.

Sara je bila programerka softvera, feministkinja zainteresovana za politiku i kvir aktivistkinja. Kada je javno podigla prajd zastavu, postala je ikona gej zajednice, ali i meta nasilja. Nekoliko dana nakon toga ona i njeni prijatelji su uhapšeni. U zatvoru je ostala tri meseca i otkrila je da je tokom tog perioda bila seksualno zlostavljana od strane drugih zatvorenica, ali po naređenjima čuvara koji su verovali da je to “prava kazna”.

Egipatski zvaničnici su uporno demantovali navode o sistematskim mučenjima gej aktivista u zatvorima i nisu odgovorili na optužbe Sare Hegazi. Kada je napokon puštena, saznala je da je se porodica odrekla i da je dobila otkaz. Društvo ju je potpuno odbacilo.

Nekoliko meseci posle oslobađanja, Hegazi se iselila u Kanadu, ali nikad nije uspela da zaista pobegne od onoga što joj se desilo. Traume su je zauvek progonile.

Iako joj je azil u Kanadi doneo sigurnost, istovremeno joj je bilo jako teško. Njena majka je umrla od raka ubrzo pošto je otišla, a nemogućnost da vidi svoje sestre i braću ju je deprimirala.

Patila je od depresije, posttraumatskog poremećaja, imala je panične napade i bila je jako usamljena. Od elektrokonvulzivne terapije je izgubila pamćenje i do kraja je bila uplašena, mucala je i dva puta je pokušala da se ubije.

ČITAJTE:  Pusi rajot kažnjene zbog akcije protiv homofobije

U poruci koju je napisala pre smrti, piše: “Mojoj braći i sestrama – pokušala sam da preživim i nisam uspela. Oprostite mi. Mojim prijateljima – moja iskustva su bila okrutna, preslaba sam da ih izdržim. Oprostite mi. Svete, bio si izuzetno okrutan, ali opraštam ti.”

Izvor: Nova


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.