Tim Kuk zaradio 750 miliona dolara


Glavni izvršni direktor Epla Tim Kuk dobio je ove sedmice više od pet miliona akcija kompanije, a većinu je odmah prodao za više od 750 miliona dolara.

To proizilazi iz podneska dostavljenog Komisiji za hartije od vrednosti (SEC), koji je objavio Epl.

Ova tranša akcija je poslednja u okviru paketa o nadoknadi koji je Kuk postigao sa kompanijom pre 10 godina kada je preuzeo dužnost generalnog direktora Epla, prenosi CNBC.

Prošle godine se dogovio o novom paketu kompenzacija u formi tzv. ograničenih deoničkih jedinica, koje se izdaju samo zaposlenima za neka dostignuća u radu ili nakon određenog perioda provedenog u kompaniji. Novi paket će trajati do 2026.

ČITAJTE:  Autovao se Ralf Šumaher

Te akcije nemaju opipljivu vrednost pre isteka roka utvrđenog kompenzacionim paketom, nakon kojeg zaposleni stiče pravo raspolaganja njima po sopstvenom nahođenju, što znači da može i da ih proda.

Kuk je dobio najveću moguću količinu akcija na koju ima pravo prema sporazumu iz 2011, što je bilo uslovljeno učinkom Eplovih akcija u odnosu na druge kompanije listirane u indeksnoj korpi S&P 500.

Epl je u samom vrhu među američkim kompanijama sa ukupnim povratom na kapital deoničara od 191,83 posto u poslednje tri godine, što ga pozicionira na 13. mesto među 442 kompanije, prema podnesku Komisije za hartije od vrednosti.

Od kada je Kuk postao glavni izvršni direktor 2011. godine, akcije Epla su porasle za više od 1.200 procenata.

ČITAJTE:  Koji grad je najliberalniji na svetu ove godine?

Ranije ove nedelje, Kuk je donirao neimenovanoj dobrotvornoj organizaciji Eplove akcije u vrednosti od skoro 10 miliona dolara, prema podnesku SEC -a.

On je ranije izjavio da će celokupno svoje bogatstvo donirati u dobrotvorne svrhe.

Predstavnik Epla nije odgovorio na zahtev CNBC-a za komentar.

Izvor: B92


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.