Tajland uskoro legalizuje istopolne zajednice

Vlada Tajlanda je pokrenula zakonsku proceduru koja će istopolnim parovima omogućiti da njihove životne zajednice budu i zakonski prepoznate.

Odbor Ministarstva pravde sačinio je predlog zakona koji bi Vlada trebalo da usvoji tokom maja.

„Cilj nam je da ovaj zakon stupi na snagu tokom mandata ove Vlade“, rekao je medijima izvor iz Ministarstva za zaštitu prava i sloboda.

Zakonsko prepoznavanje istopolnih zajednica omogućiće da gej parovi imaju ista prava kao i oni u heteroseksualnim zajednicama.

Mnogi se nadaju kako će ovaj zakon biti korak ka priznanju gej brakova.

Aktivisti za LGBTI prava pozdravljaju donošenje ovog zakona, ali i upozoravaju kako će Vlada istovremeno morati da štiti i tradicionalne vrednosti.

„U ranijem nacrtu zakona o istopolnim zajednicama bilo je previše ograničenja i uslova“, kaže aktivistkinja Naiyana Supapuenga. „Ovo pokazuje kako je Vlada još uvek homofobična.“

Kada su u pitanju LGBT prava Tajland je jedna od najprogresivnijih država u Aziji. Zakon o rodnoj ravnopravnosti donet je 2015. godine upravo da bi zaštitio građane od diskriminacije na osnovu seksualnosti ili pola. Uprkos tome istopolni parovi i dalje nemaju ista prava kao heteroseksualni parovi.

Aktivisti se nadaju da će novi zakon rešiti problem imovinskih odnosa, posećivanja u bolnici kao i nasleđivanja.

Izvor: GayStarNews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.