Poverenica: Zvezdan Terzić diskriminisao LGBT populaciju

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti donela je mišljenje po pritužbi Gej lezbejskog info centra da je direktor FK „Crvena Zvezda“, Zvezdan Terzić diskriminisao LGBT populaciju svojom izjavom za portal Mondo.

U intervjuu za portal Mondo, Zvezdan Terzić je izjavio da ne bi doveo igrača homoseksualne orijentacije. U izjašnjenju na navode iz pritužbe Zvezdan Terzić nije osporio autentičnost izjave, naveo je da je izjavu dao u lično ime, da je tolerantna ličnost, da nikada igrači nisu upitani da se izjasne o seksualnoj orijentaciji kao i da bi lično zaštitio svakoga ko bi se u tom smislu izjasnio.

U toku postupka utvrđeno je da Zvezdan Terzić kao direktor FK „Crvena zvezda“, ima faktički uticaj na politiku zapošljavanja, kao i da je sporna izjava preneta autentično. Zbog toga je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti dala mišljenje da je izjavom da ne bi doveo igrača drugačije seksualne orijentacije, Zvezdan Terzić prekršio odredbe člana 6. Zakona o zabrani diskriminacije.

Zbog toga je Poverenica preporučila Terziću da se sastane sa predstavnicima LGBT organizacija kako bi se upoznao sa problemima sa kojima se susreću pripadnici LGBT populacije i mehanizmima za zaštitu njihovih ljudskih prava, kao i da ubuduće vodi računa prilikom davanja izjava u medijima i ne krši propise koji zabranjuju diskriminaciju.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.