Svetske agencije o predlogu za izbor prve gej ministarke u Srbiji


Srpski mandatar kaže da će nova vlada uključiti ministarku koja je otvoreno gej, javlja AP uz napomenu da je to prvi takav slučaj u “konzerativnoj balkanskoj zemlji”.

Američka agencija navodi da je mandatar Aleksandar Vučić danas rekao da njegova buduća ministarka državne uprave i lokalne samouprave “ne krije svoje seksualno opredeljenje i da je svestan da bi to moglo privući pažnju”, ali da ga interesuju jedino njeni rezultati.

Srbija je obećala da će ojačati prava gej populacije u trenutku kada nastoji da uđe u EU. Proteklih godina gej parade su održane pod zaštitom policije, podseća agencija.

I agencija AFP izvestila je da je premijer Vučić danas najavio novi kabinet koji uključuje i prvu “otvoreno gej” kandidatkinju za ministarsku poziciju.

Agencija citira Vučićevu izjavu da ga lično opredeljenje Ane Brnabić ne interesuje i da je “ona dobrodošla u srpsku vladu”.

Francuska agencija navodi da je u Srbiji i drugim balkanskim zemljama raširena homofobija i napominje da je Beograd “pod pritiskom” da poboljša zaštitu manjina, uključujući LGBT zajednicu, od kada je počela prgovore o pristupanju EU.

Više od 80 odsto stanovnika Srbije su pravoslavni hrišćani a na beograskoj Paradi ponosa u martu 2010. tvrdokorni nacionalisti su napali učesnike i sukobili se sa policijom povredivši 150 ljudi, zbog čega su vlasti naredne tri godine zabranjivale paradu, podseća AFP.

Italijanska agencija Ansa navodi da će u novoj vladi Srbije biti i jedan ministar homoseksualac što je “apsolutna novina za Srbiju i za ostatak Balkana”.

I gotovo svi elektronski mediji u regionu preneli su da je mandatar Aleksandar Vučić objavio predlog za sastav nove vlade, a deo njih takođe stavlja akcenat na to što je za ministarku predložena Ana Brnabić.

ČITAJTE:  Montenegro Prajd obeležen defileom automobila u Podgorici

Prenose i izjavu Vučića koji je rekao da ona s ponosom govori o svojoj homoseksualnosti.

“Ona to ne krije i s ponosom govori. Ona je toliko fina i ljupka, rekla mi je: ‘Predsedniče, ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada govoriti’. A ja sam joj odgovorio: ‘Ne, mene zanima samo tvoj rezultat, a znam koliko si stručna i vredna'”, prepričao je Vučić razgovor s novom ministarkom, dodajći kako joj je biografija bez ikakvih mrljai da ima izvrsnu radnu energiju, preneo je portal Indeks.

Sarajevski portal Kliks takođe je naveo da se na Vučićevom spisku ministara nalazi i jedna pripadnica LGBT poulacije.

Izvor: RTS


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.