Svečano otvoren Evroprajd


Svečanim podizanjem zastave ispred Palate Srbija počela je nedelja Evroprajda u Beogradu. Kako javlja novinarka Nova.rs koja se nalazi na licu mesta, stigla je i kuma prajda Sajci MC koja će se obratiti okupljenima. Pored organizatora, događuju prisustvuje nekoliko diplomata, među kojima i američki ambasador Kristofer Hil, ali i nekoliko protivnika prajda koji traže da se događaj otkaže.

Ispred same Palate Srbija, ali i duž Bulevara Mihajla Pupina i okolnim ulicama prisutne su jake policijske snage koje obezbeđuju događaj. Među prisutnima su američki ambasador Kristofer Hil, odbornik u Skupštini Grada Dobrica Veselinović i poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

Organizator Goran Miletić zahvalio se svima koji su došli i naveo da mnogi nisu verovali da će prajd održati.

ČITAJTE:  Gej mladić prekinuo štrajk glađu, nezadovoljan postupanjem policije

“Beograd će pokazati da je grad koji je otvoren i jednak za sve, postoji za sve i grad koji je otvoren za promene. Ovo je poruka tolerancije, ovo je vreme za jednakost i solidarnost”, podvukao je on.

Nekoliko protivnika događaja došlo je kako bi iskazalo nezadovoljstvo zbog šetnje, ali atmosfera je bez tenzija.

Kako su ranije najavili organizatori, beogradski Evroprajd biće istorijski, jer je prvi koji se održava na Zapadnom Balkanu i u ovom delu Evrope. Do sada ovaj događaj privukao je veliku pažnju javnosti, budući da je vrh države najavio da će iz bezbednosnih razloga otkazan.

Tradicionalna šetnja zakazana je za subotu, 17. septembar, sa početkom u 17 časova ispred Skupštine Srbije.

ČITAJTE:  “Srpsko nacionalno biće i druge priče” u knjižarama

Nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost predsednik Aleksandar Vučić naveo je da će država iskoristiti zakonsko pravo da 96 sati od početka šetnje odluči da li će ona biti održana ili ne.

Izvor: Nova.rs


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.