Sve zemlje EU da odobre istopolnim supružnicima prebivalište

Države Evropske unije treba da priznaju istopolnim supružnicima pravo da žive i rade kod njih iako ne dozvoljavaju gej brakove, rekao je u četrvrtak Generalni zastupnik Melkior Vatelet, viši savetnik Evropskog suda pravde.

Evropski sud pravde moraće da donese odluku u tom slučaju koji je izneo muškarac čijem suprugu Amerikancu je odbijeno pravo na prebivalište u njegovoj matičnoj držvi Rumuniji.

Odluka u tom slučaju bi, navodi Rojters, mogla da proširi zakonska priznanja istopolnih brakova širom Evrope.

Vatelet je rekao da bi termin “supružnik” trebalo da podrazumeva i partnere istog pola kada je reč o slobodi stanovanja građana EU i njihovim članovima porodice.

Sudije nisu obavezane stavom generalnog zastupnika, ali nameravaju da ga prate.

“Iako su države članice slobodne da odobre brakove između osoba istog pola ili ne, one ne smeju da otežavaju slobodu prebivališta svojim državljanima, odbijanjem da se njima ili njihovim istopolnim supružnicima, državljanima zemalja koje nisu članice EU, ono odobri”, izneo je Vatelet.

Rumun koji je izneo ovaj slučaj pred sud, venčao se sa Amerikancem 2010. godine u Belgiji, gde su istopolni brakovi odobreni pred zakonom, a zatim je zatražio od rumunskih vlasti da odobre pravo prebivališta za njegovog supruga.

Oni su taj zahtev odbili zato što rumunski zakon brani istopolne brakove i ne priznaje takve brakove koji su sklopljeni u inostranstvu.

Par je nakon toga izjavio da je ta odluka rumunskih vlasti bila diskriminišuća i izašao pred sudove u Rumuniji da se žali protiv nje.

Ustavni sud u Rumuniji je pitao Evropski sud pravde da li supružnik sa državljanstvom koje nije EU, treba da bude prihvaćen kao supružnik koji ima pravo da traži pravo prebivalište.

Izvor: Večernje novosti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.