Panti Bliss: drag kraljica, komičarka, aktivistkinja


Fuko je jasno precizirao da cilj kritike gej identiteta nije da se on diskvalifikuje, niti da se oslobodi svake seksualne etikete, ili u predlaganju jedne vrste avangardne suspenzije svakog seksualnog označavanja i svake seksualne kategorije. Cilj ove kritike bio bi pre svega u tome da se otvore putevi za formiranje novog mnoštva gej identiteta, mnoštva koje služe da onemoguće insistiranje na jedinstvenom gej identitetu, jednoobraznom, ustanovljenom i definisanom. (Govorio: Dejvid Helperin)

Panti Bliss se našla usred medijske afere nazvane Pantigate, koja je potresla Irsku 2014. Nakon toga, postala je YouTube senzacija kada je govor koji je održala o homofobiji – a koji je od strane kolumniste Irish Timesa, Fintana O’Toolea, opisan kao “najelokventniji irski govor” u poslednjih 200 godina – postao viralan, emitovan širom sveta, razmatran u parlamentu i remiksovan u pesmi Pet Shop Boysa, isprovociravši na taj način bitan razgovor o jednakosti.

ČITAJTE:  Linkoln je spavao s više muškaraca nego žena


Visoke potpetice na niskim mestima je njen duhoviti stand-up šou o životu nakon Pantigatea, s kojim je nastupala u prepunim dvoranama širom Irske uz sve pohvale kritičara.Opisujući susrete sa ozloglašenošću, zamalo postignutu slavu i avanture u ofucanom podzemlju, Panti vas poziva u njen hiperrealni svet u obliku visokih štikli, u iskreno i grubo remek-delo pripovedanja, u kojem obećava da će reći ono što niko drugi ne sme.
Panti je nastala iz umetničkog projekta na koledžu kasnih osamdesetih godina prošlog veka, a inspirisalo ju je mnogo stvari, ali je uglavnom nastala iz čežnje dečaka iz malog grada na zapadu Irske za glamuroznijim i slobodnijim životom. Kao uzor najviše joj je poslužila tetka iz Amerike, za koju je mislila da je najglamuroznija i najegzotičnija osoba na svetu, ali i Farrah Fawcett iz američke TV serije Čarlijevi anđeli iz 80-tih, te film iz 1968. godine – The Prime of Miss Jean Brodie u kojem je glumila Maggie Smith.

ČITAJTE:  Irska predstavnica na Evroviziji je kvir veštica

Izvor: XXZ magazin


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.